Afrikaanse O-B-A

Stoofpot met Okra-Bonen-Aardappel

Nodig voor 4-6 pers:
500 g. gedroogde bonen (bv. zwart/zwartoog/bruin/wit)
2 grote vastkokende aardappelenNakyeni village4
20 okra’s
1 ui en  2 teentjes knoflook
1 tomaat
1 cm. verse gember
½ theel. komijnzaad
1 eetl. gemalen korianderzaad
1 theel. (Afrikaans) kerriepoeder
½ theel. Royco bouillonpoeder (of een half bouillonblokje)
Zout (naar smaak)
2 eetl. verse koriander of peterselie, gehakt

Ik herinner me, dat Surinamers niet zonder hun maggiblokje kunnen. In Oost-Afrika doet Unilever goede zaken met Royco bouillonpoeder (op basis van rund). Het gaat werkelijk in alle pruttelende kookpotten. Voor mijn gevoel maakt het de gerechten eerder te zout dan te kruidig. Maar dat is niet erg met die verzengende hitte. Als je een echte veggie bent, kun je de Royco vervangen door peper en selderijzout. Of je verkruimelt een groentebouillonblokje.

Zo maak je het
Waterdrager3Laat de bonen een nachtje weken. Spoel ze om met schoon water en kook ze in ruim water met zout gaar (ca. 1,5 uur). Voor een snelle versie kun je natuurlijk ook bonen uit blik gebruiken. Neem dan 2 blikken van 400 g. Snijd de aardappels in blokjes en kook ze in 5 min. half gaar in een pan water met zout. Laat ze droog stomen en bak ze op tot er een licht bruin korstje ontstaat. Snijd van de okra’s het steeltje en het kroontje af. Bak ze gaar in de hete olie en zet even apart. Stamp het korianderzaad fijn in de vijzel.

Snipper de ui en snijd ook de gember, knoflook en tomaat in kleine stukjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de eerste minuut alleen de komijnzaadjes mee. Voeg dan ui, knoflook, gember, korianderzaad, Royco en kerriepoeder toe. Zodra het goudbruin is kan de tomaat er bij. Wie van pittig houdt, kan er nu ook wat chilipeper doorheen roeren. Laat 5 minuten pruttelen en voeg dan de uitgelekte bonen en aardappels toe. Schep goed om. Meng tenslotte voorzichtig de okra’s door het gerecht en bestrooi met verse koriander. Als je dat laatste niet kunt vinden op de markt, kun je het ook gewoon weglaten. Serveer met rijst.


voorbeeldboekDit recept vind je ook in het onlangs verschenen wereldkookboek “Pruttelende kookpotten en klei-oventjes”, leren en werken in Centraal Afrika. Harde kaft, 20 x 20 cm, 144 pagina’s vol kleurrijke reisverhalen, prachtige foto’s en authentieke Afrikaanse recepten. ISBN-nummer: 978-94-90329-27-3, uitgeverij Emjee, Varik.