Afrikaanse pannenkoekjes

met een vulling van pompoen en zoete aardappel

Nodig voor ca. 4-6 personen
1 pak tortilla’s of durum wrapsBuitenkeukentje
1 flespompoen
1 grote zoete aardappel
versgemalen peper en zout
2 eetl. plantaardige olie
1 theel. Afrikaanse kerriemix
1 theel. gemalen korianderzaad
1 theel. gemalen komijnzaad

Dressing: 1 cm. verse gember
4 pimentkorrels
½ theel. gemalen kaneel
1 eetl. suiker
2 eetl. citroensap
1 eetl. plantaardige olie

Deze variant is bedacht voor de “Students for Uganda’, die thuis aan de slag gaan met Afrikaanse recepten. Voor wie originele chapati’s gaat maken: zie recept “Rolex in Uganda style”. Rekening houdend met de slanke lijn heb ik de calorierijke chapati’s vervangen door Mexicaanse tortilla’s of Turkse durum wraps, aangezien die ongeveer hetzelfde effect geven, te verwarmen zijn in de magnetron en in de Westerse supermarkten goed verkrijgbaar zijn.

Zo maak je het
Verhit de oven voor op 180*C. Snijd de pompoen en de zoete aardappel in blokjes. Spreid alles uit op een bakblik. Besprenkel met olie. Bestrooi vervolgens met de gemalen specerijen, peper en zout. Rooster de groenten in ca. 45 min. gaar. Schud om het kwartier even op, zodat alles gelijkmatig gaar wordt en de specerijen goed verdeeld blijven. Maak in de tussentijd de dressing klaar: Rasp de gember. Kook het citroensap met suiker, pimentkorrels en kaneel in tot een kruidige dressing. Haal de groenten uit de oven. Giet de dressing er over heen en laat de groenten in de dressing afkoelen. Schud regelmatig op. Tip: Niet roeren met een spatel of lepel, anders pureer je ongewild de blokjes pompoen en zoete aardappel. Ze zijn erg zacht en kwetsbaar.

Zo serveer je het

Afrikaanse pannenkoekjes Pannenkoekjes: Druk met een kook-ring of een omgekeerd schaaltje kleine pannenkoekjes uit de tortilla’s. Schep er per pannenkoekje voorzichtig een eetlepel geroosterde groenten op. Garneer met peterselie, verse koriander of bieslook.

Serveer op kamertemperatuur. Je kunt dit gerecht natuurlijk ook als volwaardige hoofdmaaltijd serveren. Gebruik dan grotere tortilla’s en geef er salade bij.

voorbeeldboekDit recept vind je ook in het onlangs verschenen wereldkookboek “Pruttelende kookpotten en klei-oventjes”, leren en werken in Centraal Afrika. Harde kaft, 20 x 20 cm, 144 pagina’s vol kleurrijke reisverhalen, prachtige foto’s en authentieke Afrikaanse recepten. ISBN-nummer: 978-94-90329-27-3, uitgeverij Emjee, Varik.