Salades met exotische touch

Algerijnse venkelsalade

Nodig voor 6 pers:SchaduwsoukMarrakech
2 venkelknollen
2 rode uien
2 eetl. olijfolie
250 g. zeekraal
2 sinaasappels
1 eetl.verse tijmblaadjes
1 kaneelstokje
2 laurierblaadjes
2 steranijs
1 zakje vanillesuiker
1 theel. oranjebloesemwater
2 eetl. granaatappelpitten
snufje versgemalen peper en zeezout

Zo maak je het
Pers de sinaasappels uit en verhit het met de specerijen en vanillesuiker in een steelpan. Laat op zacht vuur een beetje inkoken, zodat alle smaken goed opgenomen worden. Voeg na 10 min. wat oranjebloesemwater toe en laat de dressing afkoelen. Verwijder intussen het hart van de venkel en snijd het in stukken van 1 bij 2 cm. Bewaar het lichtgroene loof in bakje koud water  Snijd de rode ui in halve ringen. Verhit de olijfolie en bak de ui en venkel onder voortdurend omscheppen zacht. Voeg de laatste 2 minuten de zeekraal toe Giet de afgekoelde dressing er overheen en breng op smaak met een snuf versgemalen peper en zeezout. Meng tenslotte de granaatappelpitjes door de salade en garneer met het lichtgroene loof.

Libanese bloemkoolsalade met couscous

Specerijen&KruidenNodig voor 4-6 pers:
1 bloemkool
1 theel. baharat-specerijenmix*
300 g. couscous
200 ml. groentebouillon
100 g. goji-bessen
klein bosje verse platte peterselie
2 eetl. olijfolie
1 eetl citroensap
1 theel. honing
3 druppels sesamolie
mespunt gemalen kaneel
versgemalen peper en zeezout naar smaak


Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180*C. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en verdeel ze uit over een bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met baharat-specerijen*, die je in elke goed gesorteerde Arabische/Turkse winkel kunt vinden. Rooster de bloemkool in ca. 40 min. lichtbruin en laat afkoelen. Kook de bouillon in een steelpan. Giet het over de couscous en laat even intrekken. Ik schep de couscous daarna nog 5 min. om in de wok, zodat de korrels mooi los komen. Wel de goji-bessen 1 minuut in een kopje water. Hak de peterselie. Maak een dressing met olijfolie, citroensap, honing. sesamolie, kaneel, peper en zout. Meng voorzichtig de geroosterde bloemkoolroosjes, couscous, goji-bessen en peterselie door elkaar. Giet de dressing de dressing er over en serveer.