Bij de gedachte aan de Sahara, Marokko, Egypte, Kenia en het tropische Zanzibar doemen allerlei kleurrijke souks, een zinderende woestijn, rommelige havenstadjes en kruidige kookpotten op, die ik automatisch associeer met klassieke karavaanroutes en bergen exotische specerijen. Precies zoals ik het me herinner uit Yemen.
Nou ja, tot zover klopt dat ook wel. Maar ik vond het heel bijzonder om te ontdekken, dat geen enkele van die kleurrijke specerijen oorspronkelijk uit Afrika komt. Ze zijn in de loop van duizenden jaren allemaal meegebracht door rondreizende nomaden, Arabische en Chinese kooplui, Islamitische territoriumuitbreiders, Malinese handelaren uit het Songhai-rijk, Portugese, Engelse en Britse zeelieden. Het maakte de lokale keukens aan de kusten kruidig en gevarieerd. Geëxporteerde gewassen verdwenen zo vanzelfsprekend in de traditionele kookpotten, dat niemand zich in Afrika nog kan voorstellen wat ze gegeten hebben, voordat de cassave, aardappel, maïs, yam, zoete aardappel, pinda’s, tomaten, rode pepers en paprika’s aan land kwamen.
Pruttelende kookpotten en klei-oventjes
is een kleurrijk kookboek vol reisverhalen, prachtige foto’s en authentieke Afrikaanse recepten. Harde kaft, 20 x 20 cm, 144 pagina’s in kleur. ISBN-nummer: 978-94-90329-27-3 Uitgeverij Emjee, Varik. Het boek kost € 15,- en is verkrijgbaar via de auteur. Interesse? Stuur dan een mailtje aan pascale@koffersvolrecepten.nl