Arabische mezze

DadelbonbonsStraatmarkt
met walnoten en oranjebloesemsiroop

15 mooie grote dadels zonder pit
15 gepelde walnoten
1 dl. water
1 eetl. oranjebloesemwater
rasp van 1 sinaasappel, fijngehakt
80 g. suiker
1 eetl. gemalen kaneel

Snijd de dadels aan één kant open, verwijder de pit en vul ze met een walnoot. Meng water, oranjebloesemwater, suiker en de sinaasappelrasp in een steelpannetje. Laat het op laag vuur inkoken tot een siroopje en roer de kaneel er door. Schep de siroop over de dadels en garneer met de fijngehakte sinaasappelrasp. Dek af met folie en laat het opstijven in de koelkast. Serveer als mezze op een mooi schaaltje.

Djemaa el FnaDadelbonbons
met roomkaas en zaad

15 mooie grote dadels zonder pit
80 g roomkaas
1/2 sinaasappel (schoon)
1 theel. ras-el-hanout
2 eetl. sesamzaad, hennepzaad of fijn gehakte hazelnoten

Rasp de schil van de halve sinaasappel (niet het witte deel, alleen de oranje schil) en hal het heel fijn. Pers de halve sinaasappel uit. Roer een theelepel sap, een theelepel rasp en de ras-el-hanout door de roomkaas. Snijd de dadels aan één kant open, verwijder de pit en vul ze met de sinaasappelroomkaas. Strooi het sesamzaad (of de fijn gehakte walnoot) op een bord en dip de gevulde dadels in het zaad. Dek af met folie en laat het opstijven in de koelkast. Serveer als mezze op een mooi schaaltje. TIP: vervang de vulling eens door kant en klare amandelpasta, te koop bij Arabische winkels