Rode tomatenjam met oranjebloesem en sesam
400 g. tomaten
2 eetl. olijfolie
3 eetl. honing
1 theel. gemalen kaneel
1 theel. gemalen gember
1 mespunt saffraandraadjes
1 theel. geraspte, fijngehakte sinaasappelschil
1 eetl. oranjebloesemwater
2 druppels sesamolie
versgemalen peper en zeezout
1 eetl. geroosterde sesamzaadjes
Zó maak je het
Verhit de oven voor op 180*C. Leg de tomaten op een bakplaat en bak ze ca. 45 min. tot ze zacht en geblakerd zijn. Op deze manier komt de natuurlijk zoetheid naar boven. Laat de tomaten afkoelen, verwijder de velletjes en de zaadjes. Hak ze dan grof. Verhit de olijfolie in een koekenpan op gematigd vuur en bak de tomatenblokjes tot alle vocht verdampt is. Voeg dan de honing, specerijen, sinaasappelschil, zout en peper toe. Bak nog ca. 5 min. om de smaken goed in te laten trekken. Breng op smaak met de sesamolie en oranjebloesemwater. Proef! Voeg als het nodig is nog wat extra kaneel, peper en zout toe. Garneer met geroosterde sesamzaadjes.
Hummus met gekaramelliseerde ui
200 g. gedroogde kikkererwten
1 theel. bakpoeder
1 theel. zout
1 of 2 tenen knoflook, geraspt (naar smaak)
2 eetl. tahin
olijfolie
2 rode uien
Zo maak je het
Week de kikkererwten een nachtje in ruim koud water. Kook ze vervolgens in ruim water met bakpoeder en zout tot ze gaar en zacht zijn (ca. 2,5 uur). Snipper in de tussentijd de ui en karamelliseer die op heel laag vuur in een beetje olijfolie. Dit duurt ca. 30 min. Laat de ui niet bruin worden! Giet de kikkererwten af, maar bewaar wat kookvocht. Maal in de keukenmachine de kikkererwten, tahin, knoflook, mespunt zout, olijfolie en wat kookvocht tot een smeuïge pasta. Meng de afgekoelde ui door de hummus. Voeg wat kookvocht of olijfolie toe als de hummus niet smeuïg genoeg is.
TIP: Voor een snelle versie gebruik je kikkerweten uit blik. Minder authentiek, maar soms moet je concessies doen.
Hummus van tuinbonen met za’atar
200 g. tuinbonen (vers of uit de diepvries)
400 g. gedroogde kikkererwten
1 citroen
3 tenen knoflook
2 eetl. tahin
2 eetl. za’atar
scheutje olijfolie
mespuntje zout (naar smaak)
Zo maak je het
Week de kikkererwten een nachtje in ruim koud water. Kook ze vervolgens in ruim water met bakpoeder en zout tot ze gaar en zacht zijn (ca. 2,5 uur). Kook de tuinbonen ca. 2 min. in kokend water. Giet de tuinbonen en kikkererwten af onder koud stromend water, maar bewaar wat kookvocht. Pers de citroen uit. Maal in de keukenmachine de kikkererwten, driekwart van de tuinbonen, tahin, knoflook, za’atar, mespunt zout, olijfolie en wat kookvocht tot een smeuïge pasta. Voeg wat kookvocht of olijfolie toe als de hummus niet smeuïg genoeg is. Dop het restant van de tuinbonen. Bestrooi de hummus met de gedopte tuinbonen, wat za’atar en een scheutje olijfolie.
TIP: voor een snelle versie gebruik je kikkererwten uit blik. Minder authentiek, maar soms moet je concessies doen.