Ayam Paniki

Hete kip

Nodig voor 4-6 personen:GeorgeStien
1 kilo kleine kippenpootjes of 1 pond kipfilet
1 grote ui
2 teentjes knoflook
3 cm. djahé (gemberwortel)
½ eetlepel koenjit (gemalen geelwortel of kurkuma)
1 stengel sereh (ook wel citroengras genoemd)
1 rode lombok (grote, lange rode peper)
1 rode tjabé rawit (kleine, venijnig hete, rode peper)
4 kemiri-noten
2 theel. suiker
mespunt zout
300 ml. santen (kokosmelk)

MenukaartAnno 1955 leunt Stien over de reling en tuurt naar de oneindige horizon. Op het ruime passagiersdek van de “Johan van Oldenbarneveld” wordt druk gewandeld en zeelucht gesnoven. De aankomst in Holland zal koud zijn. Het is tenslotte januari. Een repatriëring, een nieuw begin… Het is heerlijk om even alleen te zijn, frisse lucht op te snuiven, weg te dromen. De jongens zijn bij George in de hut. Peter-Paul huilt veel. Hij zit niet goed in zijn vel. Pas twee maanden oud en dan al op reis, tja, wat wil je? Een moment voor zichzelf, heel even maar.

Stien heeft een onwrikbaar vertrouwen in het moederland. Er is geen weg terug, geen twijfel, geen denken aan, dat haar jongens opgroeien in het Nationalistische Indonesië van Soekarno. Ze dragen de naam “Van Onselen” met ere en daar worden geen concessies aan gedaan. We gaan naar Holland, discussie gesloten. Zelf moet ze nog steeds wennen aan haar nieuwe familienaam Boermeester. Het leven kan grillig en onvoorspelbaar zijn. Maar Stien heeft besloten geen zorgen te hebben als het niet perse nodig is. Fier steekt ze haar kin omhoog naar de golven en zou bijna haar tong uitgestoken hebben. Maar dat is wel erg ondamesachtig…

JvOldenbarneveldZo maak je het
Bak de pootjes eerst even aan in de koekenpan. Als je kipfilet gebruikt, snijd het dan in blokjes van ca. 3 cm. Maak de boemboe met de overige ingrediënten. Meng de kip met de boemboe. Verhit 3 eetlepels olie en bak eerst 10 min. zonder kokosmelk. Voeg dan de kokosmelk toe. Stoof het gerecht in 15 min. gaar met het deksel op de pan.