Babi ketjap en Ajam smoor

Gesmoord varkensvlees in ketjapsausRicoPascale

Nodig voor 6-8 personen:
1 kilo schouderkarbonaadjes of speklapjes
3 uien
4 teentjes knoflook
6 plakjes verse gember
4 eetl. ketjap manis
½ foeliebloem of een ½ theel. verse geraspte nootmuskaat
3 eetl. vloeibare goela djawa (palmsuiker)
mespunt zout

Anno 1975 luistert mijn neefje Rico ademloos als oma Stien haar grootste geheim verklapt. Ze zegt, dat ze eigenlijk helemaal niet goed kan koken, maar dat de oelekan haar hand leidt. “Voel het zelf maar, hij doet het bij jou ook! Rico, luister goed naar wat ik zeg. Deze tjobèk is van mijn moeder geweest. Als jij later groot bent, dan is hij voor jou. Leer onze Indische gerechten maken zoals mijn moeder het deed en ze zou trots op je zijn geweest.” Na de dood van neef Rico zijn mijn kookkunsten blijkbaar tjobèk-waardig. Alleen al daarom voel ik het als mijn eervolle plicht haar recepten te delen.

Zo maak je het
Snijd de schouderkarbonaadjes in kleine blokjes, snipper de ui en de knoflook fijn. Fruit ui met knoflook op laag vuur en voeg de vleesblokjes, gember, goela djawa en ketjap toe. Rasp na 5 min. de nootmuskaat over het gerecht en voeg een kopje water toe. Zet het deksel op de pan en laat de babi ketjap op laag vuur ca. 25 min. gaar sudderen. Roer af en toe om. Voeg zout en extra palmsuiker naar smaak toe. Verwijder de gember alvorens te serveren.

Babi Ketjap is een geliefd rijsttafelgerecht. Vooral kinderen zijn er gek op, omdat het niet pedis (pittig) is. Je kunt in plaats van schouderkarbonade ook speklapjes gebruiken. Het risico is dan wel, dat de saus een vetlaagje krijgt. Niet iedereen houdt daar van. Palmsuiker kun je trouwens prima vervangen door bruine suiker of simpelweg pannenkoekenstroop. Hieronder deel ik ook een ketjapgerecht met kip, dat op bijna dezelfde manier bereid wordt:

Ajam Smoor

Gebakken kip in Indische hacheesaus

Nodig voor 6-8 personen:
1 kilo kleine kippenpootjes
2 teentjes knoflook
2 kleine uien
2 eetl. ketjap manis
1eetl. vloeibare goela djawa
1 kippenbouillonblokje
2 eetl. water
mespunt zout

Zo maak je het
Bak de pootjes eerst even aan in de koekenpan. Haal de kip uit de pan en giet het grootste deel van de olie af. Laat een klein beetje achter. Fruit de fijngesneden ui en knoflook een beetje glazig. Doe de kip terug in de pan. Voeg de ketjap toe, een klein glas water, palmsuiker, peper, zout en het bouillonblokje met een paar eetlepels water. De palmsuiker kun je prima vervangen door bruine suiker of simpelweg pannenkoekenstroop. Stoof het gerecht in ca. 15 minuten gaar met het deksel op de pan. Serveer met witte rijst en een neutrale groente.

Voeg naar smaak wat sambal en plakjes verse gember toe om het gerecht iets meer pit te geven. Vanwege de eenvoud is Ajam Smoor een topper voor grote groepen of op de camping. Bijna iedereen eet kip en je hebt weinig exotische ingrediënten nodig.

Roos, doe de surfers van Ripstar de hartelijke groeten. Echt trots op jou!