Babi ketjap

Gesmoord varkensvlees in ketjapsausRicoPascale

Nodig voor 6-8 personen:
1 kilo schouderkarbonaadjes of speklapjes
3 uien
4 teentjes knoflook
6 plakjes verse gember
4 eetl. ketjap manis
½ foeliebloem of een ½ theel. verse geraspte nootmuskaat
3 eetl. bruine suiker of vloeibare palmsuiker (gula djawa)
mespunt zout

Anno 1975 luistert mijn neefje Rico ademloos als oma Stien haar grootste geheim verklapt. Ze zegt, dat ze eigenlijk helemaal niet goed kan koken, maar dat de oelekan haar hand leidt. “Voel het zelf maar, hij doet het bij jou ook!
Rico, luister goed naar wat ik zeg. Deze tjobèk is van mijn moeder geweest. Als jij later groot bent, dan is hij voor jou. Leer onze Indische gerechten maken zoals mijn moeder het deed en ze zou trots op je zijn geweest.”

Zo maak je het
Snijd de schouderkarbonaadjes in kleine blokjes, snipper de ui en de knoflook fijn. Fruit ui met knoflook op laag vuur en voeg de vleesblokjes, gember, gula djawa en ketjap toe. Rasp na 5 min. de nootmuskaat over het gerecht en voeg een kopje water toe. Zet het deksel op de pan en laat de babi ketjap op laag vuur ca. 25 min. gaar sudderen. Roer af en toe om. Voeg zout en extra bruine suiker naar smaak toe. Verwijder de gember alvorens te serveren. Babi Ketjap is een geliefd rijsttafelgerecht. Vooral Nederlanders en kinderen zijn er gek op, omdat het niet pedis (pittig) is. Je kunt in plaats van schouderkarbonade ook speklapjes gebruiken. Het risico is dan wel, dat de saus een vetlaagje krijgt. Niet iedereen houdt daar van.