Pindabravoe met borrelworstjes

Nodig voor 6 pers:MwRobles
1 liter kippenbouillon
500 gr. kippenbouten of 350 gr. kipfilet
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 madam Jeannet pepertje, fijn gehakt
1 bakje spekblokjes (i.p.v. zoutvlees)
250 gr. pindakaas
1 blikje borrelworstjes
4 tomaten, in stukjes
3 takjes soepgroenten (selderij)
kruiden: 10 lontaibesjes, 4 blaadjes laurier
1 maggiblokje (als smaakmaker, in de reserve)
1 bakje gefruite uitjes
200 gr. witte rijst

Niemand anders dan mw. Robles wist van de pindasoep een ware happening te maken. En dat zat niet zozeer in de heerlijke smaak. Het ging vooral om de meest primitieve omstandigheden, waar ze haar fameuze Pindabravoe als een culinair hoogstandje presenteerde. In de wirwar van dozen, koelboxen en bagage, die door de bootsman geduldig uit de korjaal zijn gesjouwd, zie je haar het éne moment nog wat rondscharrelen. Wát een bende. Met plaatsvervangende schaamte kijken wij naar de idiote berg bagage, die Hollanders nou eenmaal meeslepen voor een paar dagen in de jungle. Wat zullen de dorpelingen wel niet van ons denken? Het volgende moment klinkt de bekende commando-stem “ÉTEN” en springt een ieder onwillekeurig in de houding. Ooit begonnen als de eerste vrouwelijke politieagent in Amsterdam. Haar grote liefde gevolgd naar Suriname. En daar furore gemaakt als hartverwarmende reisgids volgens goed Surinaamse traditie: er moest altijd véél eten mee. Mw. Robles had zóveel plezier in het verwennen van haar gasten, dat ik me afvraag of ze er wel iets voor zichzelf aan over hield. In haar originele recept gebruikt ze zoutvlees, een typische Surinaamse smaakmaker. Dit kun je vervangen door uitgebakken spekjes.

StoelmanseilandZo maak je het
Kook de rijst, giet het af en laat met deksel op de pot gaar stomen. Zet ui, knoflook, pepertje en spek in een grote pot en bak 2 min. op laag vuur. Giet de hete bouillon er bij. Zet de kip, de kruiden, soepgroenten en de tomaat in de soep en laat zachtjes trekken. Na 45 min. de kip uitnemen en plukken. De pindakaas oplossen met wat hete bouillon en met de kipstukjes aan de soep toevoegen. Laat ook alvast het sap van de worstjes mee pruttelen. Bak de bananen met een beetje zout en serveer als bijgerecht. Voeg vlak voor het opdienen de borrelworstjes, wat selderijblaadjes en een maggiblokje toe. Proef eerst!

Dien de pindasoep op met losse bakjes: gropesi, rijst, gefruite uitjes en geraspte kokos, er van uitgaande, dat je gewoon aan tafel zit. Verkeer je in de bevoorrechte positie van plekje bij de soela met een fantastisch uitzicht op de Marowijnerivier, dan smaakt de soep ook prima uit een plastic cup…. (Pas op voor mieren, die gemeen kunnen bijten).

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *