B’stilla / Pastilla

Nodig voor 4-6 pers.
SpecerijenMarrakech2 pakjes filodeeg (4 x 5 blaadjes)
200 g. gesmolten roomboter
1 eigeel
1 grote kip
5 uien, gehakt
8 eieren
200 g. poedersuiker
500 g. gepocheerde, gepelde amandelen
1 theel. gemalen kaneel
½ theel. kurkuma
½ theel. saffraan
vers gemalen peper en zeezout
1 handje peterselie, gehakt
2 eetl oranjebloesemwater
3 eetl. olijfolie

Garnering: 3 eetl. honing, 100 g. geroosterde amandelen, kaneel en poedersuiker

Een Arabische variant op de feestelijke pastei, die ik gezien heb in Nederland en Suriname, op de Antillen en in de keuken van mijn Indische oma. Dit hartig/zoete gerecht is een échte aanrader voor wie iets bijzonders wil proberen uit de authentieke Noord-Afrikaanse keuken. Oorspronkelijk werd het met duif bereid, maar kip lijkt me een prima alternatief, aangezien ik geen duif gezien heb in Marokko. Voordat je dit zelf gaat doen, kan ik je aanbevelen het eerst een keer bij iemand anders te proeven. Anders heb je misschien geen idee waar het heen moet…. Tip voor een goed terras in de souk van Marrakech: www.cafedesepices.net

CafédesÉpicesZo maak je het
Fruit de gesnipperde ui in een beetje olijfolie met kaneel, kurkuma, saffraan, peper en zout. Zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig. Als de ui goudbruin is, kan de gewassen kip er bij. Voeg 1 liter water toe, breng aan de kook op hoog vuur en laat 30 minuten flink borrelen. Na 25 minuten kan de peterselie er bij. Haal dan de kip uit de pan, pluk het vlees van het bot en snijd het heel fijn. Laat in de tussentijd de bouillon inkoken en voeg één voor één 8 eieren toe. Blijf vooral goed roeren zodat de saus niet klonterig wordt. Pas als het water volledig verdampt is kan de pan van het vuur. Pocheer de amandelen, pel ze, laat ze op keukenpapier uitlekken en bak ze dan kort in de olie. Als ze afgekoeld zijn, hak je ze fijn met suiker en oranjebloesem-water (als je het hebt). Vet een ronde bakvorm in met de gesmolten boter, leg er 14 filodeegvelletjes in, die een beetje over de rand  vallen. Bestrijk ook die met de boter.

Leg 2 velletjes in het midden. Strooi wat geroosterde amandelen over de bodem. Daar overheen komt een laagje ei/ui, de stukjes kip, het amandelmengsel. Overgiet met een beetje gesmolten boter. Sla de randen van de deegvelletjes terug, bestrijk met boter en dek de pastilla af met 2 velletjes. Met de 2 velletjes filodeeg die nu nog over zijn kun je een paar rozetjes vouwen en die op de bovenkant zetten. Bestrijk die eerst met losgeklopt eigeel en dan nogmaals met gesmolten boter. Bak de pastilla 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180*C. Garneer met kaneel, suiker, honing en geroosterde amandelen.