Nodig voor 6 pers:
2,5 l. water 2 takjes soepgroente (selderij)
2 kip (1 kg.) 5 sjalotjes
3 grote uien 100 g. gropesi (taugé)
5 teentjes knoflook 3 hardgekookte eieren
2 daon salam (laurier) 2 aardappels, in dunne reepjes
4 cm. laos (galanga) 1 pakje Chinese vermicelli (Soe-oen)
2 cm. djahe (gember) versgemalen zwarte peper
5 lontaikorrels (all spice) 2 à 3 maggieblokjes
½ madam Jeannet peper 5 eetl. ketjap asin (zout)
zout olie om te bakken
Anno 2019 neem ik mijn koffers vol recepten mee op sentimental journey naar dushi Korsou. Een warmer welkom bestaat niet! Happy hour met de vaste vriendengroep voelt als thuiskomen bij dierbare familie. We pikken de draad als vanouds weer op! De ontwikkelingen hebben niet stil staan. Het is geweldig leuk om weer rond te rijden op het eiland, een beetje wandelen met de auto, bekende en nieuwe plekken te bezoeken. Anneke weet het precies: een wekelijkse kraam met biologische producten op Brakkeput Ariba, een lokale markt in Hofi Cas Corá. yoghurt van Scherpenheuvel, papaya hot sauce, amandelpasta, goede yerba di holè (sterk basilicum), pastechi’s en coco friu bij Daniël Snack. De nieuwe Mangusa hypermercado op de Cas Coraweg is echt een feestje!
Zo maak je het
Was de kip en zet hem in een pot water. Breng aan de kook met 1 gehalveerde ui, laurier, laos, gember, lontai, zwarte peper, madame Jeannetpeper en 2 à 3 bouillonblokjes. Laat de kippenbouillon ca. 1,5 uur. trekken op matig vuur. Haal de kip uit de bouillon, bak aan alle kanten droog en pluis het vlees uit. Zeef de bouillon en doe de kipstukjes er in terug. Serveer de kippensoep met garnituur.
- Hak 2 uien en 3 knoflookteentjes fijn. Fruit ze in een beetje olie, laat uitlekken op keukenpapier en zet apart in een bakje. Als je toevallig kant-en-klaar gefruite uitjes in huis hebt is dat ook prima.
- Snijd de aardappels in dunnen reepjes. Bak ze droog in de olie en zet apart.
- Was de taugé (gropesi) in heet water, verwijder de bruine staartjes en zet ze apart.
- Was de soepgroente (selderij) en sjalotjes, dep ze droog en snijd ze in kleine stukjes. Zet apart.
- Knip de Chinese vermicelli (soe-oen of dunne rijstnoedels). Bak die ook even in de olie en zet het apart in een bakje. Je kunt er ook voor kiezen om de noedels de laatste minuten mee te koken in de soep.
- Snijd de eieren in vieren. Zet apart in een bakje.
- Wrijf 2 teentjes knoflook fijn met een halve peper en meng met de ketjap in een bakje.