Cerdo de Adobo

Chichi4Kruidige fricandeau met saus van geroosterde paprika’s

Nodig voor 4-6 pers:
800 g. varkensfricandeau (aan 1 stuk)
100 g. vetspek, in reepjes
1 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geraspt
3 rode paprika’s
1 rood chilipepertje
3 zwarte peperkorrels
6 pimentkorrels
1 eetl. komijnzaadjes
1 eetl. kaneel of 1 pijpje kaneel
1 eetl. tijm
1 eetl. oregano
100 ml. witte wijnazijn of limoensap
200 ml. sinaasappelsap
mespunt zout

De Indiaanse grootouders zijn de gerespecteerde schatbewaarders van tradities. Elke belangrijke familiegebeurtenis wordt met behulp van herinneringen opgeluisterd. Opdat ieder kleinkind naar de waarden van de authentieke Indiaanse cultuur leert leven. Elke vorm van vermenging met de gebruiken van de blanken wordt in principe door de ouderlingen afgewezen. Door schade en schande wijs geworden? Het handhaven van de tradities is het symbool voor de strijd tegen de onderdrukking van de blanken, die al generaties lang voortduurt. Zó waarschuwen zij voor gewenning aan alcohol, cola, koffie, machinaal geraffineerde suiker, auto’s, radio en televisie en andere luxe spullen. Een blanke zit op een glimmende w.c. terwijl een Indiaan geacht wordt in de struiken te zitten. De wetgeving van de ladino’s is in de ogen van de Indiaanse gemeenschap totaal overbodig. Het opgelegde Katholieke geloof wordt wel geaccepteerd als aanvulling. Tarwe is het voedsel van de blanken. Dat van de Indianen is maïs. Hun brood is de tortilla en alle afgeleiden daarvan.

Zo maak je het
Verwarm de grill voor. Maak de paprika’s en peper goed schoon, halveer ze en leg ze op de gesneden kant. Rooster de groenten tot het vel begint te blakeren. Houd de oven goed in de gaten! Kieper de groenten vervolgens in een plastic bak met deksel of een gewoon een plastic zak, die je goed dicht knoopt. Na een half uurtje kun je het velletje er makkelijk af trekken. Rooster het pijpje kaneel, de komijnzaadjes, de peperkorrels en de pimentkorrels in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Stamp ze vervolgens fijn in een vijzel. Pureer dan de ontvelde paprika’s, peper, ui, knoflook, specerijen, verse kruiden, zout, azijn en sinaasappelsap tot een dikke saus. Leg het vlees in een ovenschaal. Prik het met een vork een beetje in en giet de saus er overheen. Zet de schaal een paar uur in de koelkast, draai het vlees af en toe om.
Haal de ovenschaal uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 150*C. Smelt het vetspek en druip het over het vlees. Dek de schaal af met aluminiumfolie en braad de fricandeau in 90 min. gaar. Het laatste kwartiertje mag de oven op 220*C en kan de folie er af, zodat het vlees mooi bruin wordt. Laat het vlees even rusten, snijd het dan in dunne plakken en schik die op een dienschaal. Schrap de aanbaksels uit de ovenschaal, voeg 100 ml. sinaasappelsap toe aan de marinade en kook die op hoog vuur in. Schenk de saus over het vlees en garneer met een takje tijm of oregano en sinaasappelschijfjes. Serveer met tortilla’s, maïs en rijst.