Chinees eendenborstje

MarktNodig voor 4 pers:

2 eendenborstfilets
4 eetl. honing
6 eetl. oestersaus of Hoisin saus
2 theel. vijfkruidenpoeder
2 sinaasappels
2 eetl. Chinese rijstwijn of droge sherry
1 teen knoflook, fijn gehakt
4 lente-uitjes, in stukjes van 3 cm.
2 stengels bleekselderij, in stukjes
2 dl. kippenbouillon
zout
versgemalen peper

De Chinezen vormen een aparte gemeenschap in de stad. Zonder een lege krat djogo’s (speciale bierflessen) kan er bij de Parbofabriek geen bier gekocht worden. Kip-, brood- of aardappelschaarste? Zangzaad voor de wedstrijdvogeltjes, die zondag moeten winnen op het Onafhankelijkheidsplein? Je gasbom leeg en geen nieuwe te krijgen? Een fiets nodig voor een Nederlandse stagiaire? De Chinees op de hoek weet altijd raad: “a regel”. Samen met CHM-collega Yoessoef Kryonadi coördineer ik diverse projectjes. Voor de inrichting van de Boskalis-huizen rijden we de hele stad rond. We checken de verbouwing van een winkelpand op de Kwattaweg of vliegen even naar  Nickerie. Yoessoef is een Javaan en zodra hij mijn Indische genen ontdekt, gaat het tussen de werkpraatjes door vooral over eten. Hij maakt er een sport van om mij de meest onwaarschijnlijke gerechten voor te zetten in het ondergrondse Paramaribo, waar geen bakra zich ooit vertoont. Rond lunchtijd regelt hij iets bij de meest wazige eettentjes. Meestal een Chinees huiskamerrestaurantje, waar je altijd via de keuken binnen komt, bukt voor laaghangende Pekingeenden en het tjokvol zit met Mahjong spelende Chinezen. Die verstoord opkijken, afwezig knikken en spelen of hun leven er vanaf hangt. Alsof ieder gammel deurtje een illegaal speelhol verbergt, waar de Chinese maffia elk moment kan binnenvallen. Vraag me niet wat ik daar allemaal gegeten heb. Het was in elk geval goed dood en redelijk authentiek. 

WaterhuisjeVerwarm de oven voor op 220*C. Maak in een steelpannetje de marinade van oestersaus, honing en vijfkruidenpoeder. Verwarm het een beetje. Snijd het vel van de eendenborstjes kruiselings in, bestrooi met een beetje peper en smeer de filets in met marinade. Giet wat olie in een schaal en de leg de eendenborstjes er op. Braad ze een half uur in de oven. Smeer ze elke 10 min. in met de marinade. Het vet gaat smelten en door de marinade worden de eendenborstjes mooi roodbruin van kleur. Boen de sinaasappels goed schoon, rasp de schil en bewaar een beetje voor de garnering. Pers ze uit. Voeg na een half uur de knoflook, lente-uitjes, bleekselderij en kippenbouillon toe. Laat nog 10 min. aanbakken.

Neem de eendenborstjes uit de oven en laat ze rusten op een voorverwarmd bord. Schraap de aanbaksels uit de ovenschaal en giet met de jus, de rijstwijn, de sinaasappelrasp en -sap in een steelpan. Kook de saus een beetje in, voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Meng de bleekselderij en lente-ui door de saus. Serveer met rijst en groene groenten zoals broccoli, dat kleurt mooi bij de roodbruine eendenborstjes.