Curry chicken Joseph Style

Nodig voor ca. 6-8 personenNVI workshop3
2 kippen
4 teentjes knoflook
3 cm. verse gember
2 eetl. Royco bouillonpoeder
1 eetl kerriepoeder
2 eetl. garam masala
2 groene paprika’s
1,5 liter water
Plantaardige olie om te bakken
1,5 kg. aardappels (grote krieltjes)

Joseph is de chef van het Nile Vocational Institute, een MBO in Masaka, waar hij dagelijks kooklessen geeft. Zijn studenten ambiëren een baan in de horeca en beginnen uiteraard bij de basistechnieken, die in Uganda toegepast worden. Van daaruit experimenteren ze verder met inheemse producten, kruiden en specerijen, die op de lokale markt verkrijgbaar zijn. In Masaka is dat helaas zeer beperkt: Royco, soja saus en African curry powder. Peterselie heeft Joseph alleen in gedroogde vorm. Exotische handelswaar uit Tanzania, Kenia en Zanzibar, gezien op de markt in Kampala, strandt blijkbaar op de stoffige wegen naar het binnenland. Blijft wederom improvisatie over.

Zo maak je het
Hak de kip in stukken. Snipper ui, knoflook en gember. Hak de paprika in stukjes. Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een grote pan en breng aan de kook. Laat ca. 45 min. zachtjes pruttelen. Schep dan de kipdelen uit de bouillon en laat ze afkoelen. Gooi de bouillon niet weg, maar laat deze in de pan. Doe de hele aardappels er bij. (In Uganda noemen ze dit ‘Irish potatoes’). Verhit wat olie in een diepe wok en frituur de kipdelen krokant. Zodra de aardappels gaar zijn kunnen die ook even gefrituurd worden.

NVI workshop chicken1NVI workshop recipesChicken Joseph style

 

 

 

 

 

voorbeeldboekDit recept vind je ook in het onlangs verschenen wereldkookboek “Pruttelende kookpotten en klei-oventjes”, leren en werken in Centraal Afrika. Harde kaft, 20 x 20 cm, 144 pagina’s vol kleurrijke reisverhalen, prachtige foto’s en authentieke Afrikaanse recepten. ISBN-nummer: 978-94-90329-27-3, uitgeverij Emjee, Varik. Het boek is verkrijgbaar via de auteur en kost € 15,- excl. verzendkosten. Bestellen kan via e-mail naar pascale@koffersvolrecepten.nl.