Traditioneel spinaziegerecht uit Zimbabwe
Nodig voor 4 pers:
2 eetl. olie
2 uien
4 teentjes knoflook
1 cm. verse gember
2 blikjes tomatenblokjes (400 g.)
1 handje verse peterselie/tijm
¼ groene chilipeper (zaadjes verwijderd)
500 g. spinazie of snijbiet
1-2 eetl. pindakaas
½ theel. Royco bouillonpoeder (of een half bouillonblokje)
versgemalen peper en zout naar smaak
Opgediend met Sadza (maïspap, ook wel Ugali genoemd) wordt Dobi in Zimbabwe beschouwd als basisvoedsel. Sadza lijkt een beetje op polenta en wordt in Uganda vervangen door Matoke, dat van gestoomde bakbananen wordt gemaakt: een stevige hap, waar veel Westerlingen even aan moeten wennen. Met witte rijst smaakt het ook prima! Dobi is smakelijk, voedzaam en gemakkelijk te bereiden. Dat kan ook niet anders: de inheemse Afrikaanse keukens kennen geen stoomovens, moderne keukenmachines en 5-pits gasfornuizen. Het hebben van stroom is al een ongekende luxe! Een keukenblok met kraan, spoelbak en aanrecht? In de stad misschien. De meeste inlandse huishoudens hebben een hoekje, waar moeder eindeloos geduldig, zittend op een krukje, uit de hand de uien en groenten snijdt. Met wat geluk heeft ze een hout gestookt klei-oventje, waar ze bukkend, haar hoofd gehuld in rook, de potten en pannen verwisselt. Afrikaanse keukens zijn niet heel erg ergonomisch ingericht, zeg maar. De variatie aan gerechten en de Afrikaanse kookstijlen worden dus mede bepaald door improvisatie met de beschikbare middelen. Of juist door de beperking er van, het is maar hoe je het bekijkt.
Zo maak je het
Verhit de olie en fruit ui, knoflook, gember, chilipepertje en tijm tot de ui zacht en bruin is. Roer de pindakaas door het uienmengsel en doe de spinazie in de pan. Blijf goed omscheppen. De spinazie gaat wat slinken, waardoor water vrijkomt . Om de saus in te dikken kun je nog een lepel pindakaas toevoegen. Roer nog eens goed om en serveer direct. Dien op met witte rijst (of Matoke/Ugali) en geef er schaaltjes gebakken banaan, gebakken kokos en geroosterde pinda’s bij.
Dit recept vind je ook in het wereldkookboek “Pruttelende kookpotten en klei-oventjes”, leren en werken in Centraal Afrika. Harde kaft, 20 x 20 cm, 144 pagina’s vol kleurrijke reisverhalen, prachtige foto’s en authentieke Afrikaanse recepten. ISBN-nummer: 978-94-90329-27-3, uitgeverij Emjee, Varik. Het boek is verkrijgbaar via de auteur en kost € 15,- excl. verzendkosten. Bestellen kan via e-mail naar pascale@koffersvolrecepten.nl.