Dolci

Crema de limoneEetmarkt

Nodig voor 8 pers.
250 g. verkruimelde Bastogne koekjes  / biscuits
200 ml. slagroom
250 g. mascarpone
250 g. kwark (naturel)
2 eetl. poedersuiker
4 limoenen
3 eetl. Limoncello (Italiaanse citroenlikeur)
50 g. witte chocolade

Deze “dolci di mama” is onweerstaanbaar lekker en bij uitstek geschikt als knallende afsluiting voor een feestelijk diner, waarbij je met minimale moeite een groot “wauw”-effect krijgt. Maak alles van te voren klaar en bewaar het in aparte bakjes in de koelkast. Je hebt slechts 10 minuten nodig om de glazen te vullen. Presenteer het in mooie coupeglazen met een limoenschijfje op de rand. Eventueel kun je er “sterretjes”  in prikken, die je op het moment van serveren aansteekt.
Een toppertje voor je kerstdiner!

Zo maak je het
Snijd 2 limoentjes in schijfjes. Hier versier je straks de glazen mee. Rasp de schil van 2 limoentjes en hak de kleine schilletjes heel fijn. Pers de limoentjes uit. Rasp de witte chocola. Verkruimel de koekjes grof in de keukenmachine (of wikkel de koekjes in een theedoek en sla ze stuk met een deegroller). Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Roer in een andere mengkom de mascarpone los met de kwark, de helft van de limoenschilletjes, de limonchello en het limoensap. Roer dan ook de slagroom er door. Bewaar de koekjeskruimels, chocoladerasp en room tot gebruik in aparte bakjes in de koelkast.

Crema de limoneZet de coupeglazen klaar op een dienblad. Verdeel eerst de koekjeskruimels over de glazen en daarna de helft van de chocoladerasp. Vervolgens schep je het mascarpone/kwark/room-mengsel er op. Pas op dat je de randen van de glazen niet raakt!. Versier je toetje met geraspte chocolade en de andere helft van de limoenschilletjes. Snijd de limoenschijfjes voor de helft in en druk een schijfje op de rand van ieder glas. Evt. een sterretje er in, aansteken en serveren. “Bellissima”!


Panna Cotta di Amarena

venezia

Nodig voor 6 pers.
400 ml. slagroom
1 vanillestokje
100 ml. dikke Griekse yoghurt
2 blaadjes gelatine
40 g. witte basterdsuiker
4 zakjes vanillesuiker
1 pot Amarena kersen
6 cupcakevormpjes of timbaaltjes


Zo maak je het
Snijd het vanillestokje open. Verwarm de slagroom in een pannetje en doe het vanillestokje en de witte basterdsuiker er bij. Zorg  dat het niet kookt en laat de vanillesmaak een paar minuten intrekken. Haal de pan van het vuur, schep het merg er uit en roer het door de warme room. Giet de amarena kersen af in een ander pannetje. Roer de vanillesuiker er door en breng het aan de kook. Laat het sap een beetje inkoken en haal de pan na 4 minuten van het vuur. Week de gelatineblaadjes in koud water. Als ze zacht zijn, kun je ze door de room roeren. Zet koel weg. Roer dan de dikke yoghurt door de room.

Schep twee amarena kersen in elk vormje en verdeel de room er over. Laat de panna cotta minimaal een dagdeel in de koelkast opstijven. Stort ze op een bordje en garneer met kersen en sap.