Nodig voor 4-6 pers:
300 g. gaar rundvlees
100 g. garnalen
100 g. gerookt spek of zoutvlees
1 grote ui
1 teen knoflook
1 madam Jeannet pepertje
300 gram Chinese kool
1 blikje tomatenpuree
500 g. langkorrelige rijst
1 liter kippenbouillon
Ondanks de zwaar gedevalueerde salarissen, de kunstmatig in stand gehouden “schaarste” van normale basisproducten en de ronduit schrijnende situatie in gezondheidszorg, sociale sector of gevangenis is er in Suriname altijd een reden voor een feestje. Geen zitje zonder moksi alesi en voor een dansi dansi wordt er wel ergens een verdwaalde krat djogo’s vandaan getrokken. “A regel”! Begin jaren ‘90 is er een schrikbarend tekort aan buitenlandse deviezen. De export van bauxiet levert niet genoeg op en het binnenlands toerisme staat nog in de kinderschoenen. De staatskas is leeg! Op de zwarte markt kost een harde Nederlandse gulden tien Surinaamse. Dat levert rare situaties op. Ik kan thuis gebeld worden uit Nederland, maar nooit terugbellen. Voor het versturen van een handgeschreven faxje sta ik ruim een uur in de rij bij Telesur. Als via de mofokoranti (tam-tam) rond gaat, dat er benzine is, wandel ik in mijn Lada naar de rij, schuif de stoel naar achteren en ga berustend een tukkie doen. Kan wel úúúren duren! Een gesubsidieerd vliegticket met Surinam Airways kost een schijntje. Maar ingevlogen kip is onbetaalbaar. Moksi alesi is eigenlijk een baldadig luxe gerecht voor de pinarende Surinamers: er zit vlees én vis in!
Zo maak je het
Snijd rundvlees en spek in kleine blokjes. Pel en snipper de ui, hak de knoflook fijn. Snijd de kool in kleine reepjes. Maak de peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd in ringetjes. Verhit een scheut olie in een wok en fruit de ui en knoflook. Voeg het vlees en het spek toe en bak dit kort mee. Voeg de garnalen en de tomatenpuree toe en bak dit ook kort mee. Voeg de rijst en de bouillon toe en breng alles aan de kook. Leg de gesneden kool en peper op de rijst, doe de deksel op de pan en laat het gerecht 15-20 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is.