Nodig voor 4-6 pers.
750 g. magere riblappen
bloem, versgemalen peper en zeezout
2 grote uien
4 teentjes knoflook
2 eetl. olijfolie
1 theel. gemalen kaneel
1 theel. gemalen komijn
3 laurierblaadjes
2 eetl. tijm
2 takjes rozemarijn
½ eetl. oregano
2 rode en 2 gele paprika’s
1 aubergine en 1 courgette
150 g. zwarte olijven zonder pit
500 g. gezeefde tomaten
2 dl. rundvleesbouillon
2 dl. balsamico azijn
1 dl. ouzo of raki
2 handen verse peterselie
200 g. zachte geitenkaas
Na een stevige wandeling moet je deze Griekse stoofpot beslist proberen! De ouzo geeft er een speciaal anijssmaakje aan, dat heel goed past bij de tomaten/paprikasaus. De topping van geitenkaas maakt het af. Helemaal Grieks…
Snipper de ui en knoflook. Snijd het vlees in gelijke stukjes van ca. 3 cm. Meng het vlees met bloem, peper en zout in een plastic zak (voor een schoon aanrecht). Fruit ui en knoflook met olijfolie in een braadpan op matig vuur. Braad na 10 min. het vlees mee tot het een beetje bruin is. Verwarm in een steelpannetje de rundvleesbouillon met de balsamico voordat je het bij het vlees giet, anders schrikt het en wordt het taai. Voeg dan ook de gezeefde tomaten, laurier, tijm, rozemarijn en oregano toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur op een heel laag pitje. Laat een klein uurtje pruttelen. Snijd in de tussentijd de courgette en aubergine in blokjes en halveer de olijven. Doe ze bij het vlees. Laat de stoofpot ca. 1,5 uur op laag vuur pruttelen.
Heb je onverwachte mee-eters? Ook van deze schotel maak je gemakkelijk wat meer door er extra groenten aan toe te voegen. Giet er een scheutje ouzo doorheen en roer goed. Laat nog 15 min. zacht pruttelen. Leg de geitenkaas even in de diepvries. Proef de saus. Breng op smaak met peper en zeezout. Tip: roer er een paar eetlepels Ajvar* door. Schep de gehakte peterselie door de stoofpot en wacht niet te lang met eten, anders verliest de peterselie zijn frisse groene kleur. Snijd de geitenkaas in kleine blokjes. Strooi deze er als garnering overheen. Serveer met rijst, kritharaki* en groene salade.
* Ajvar komt uit de regio Bosnië/Servië/Kroatië en is te koop in de meeste exotische supermarkten. Het zijn gepureerde geroosterde paprika’s, verkrijgbaar in de versie “mild” en “hot”. Kritharaki is een kleine pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. In Italië heet het “Risoni” en in Turkije “Arpa Sehriye”.