Gule Kambing

Pang

Stoofvlees van geiten- of lamsvlees

Nodig voor 4-6 personen:
600 gram lamsvlees
3 uien
4 teentjes knoflook
3 cm djahé (gember), in plakjes
1 lombokpepertje of 1 eetl. sambal
1 stengel sereh
1 kaneelstokje
2 eetl. vloeibare goela djawa
600 ml. santen (kokosmelk)
zout naar smaak
2 eetl. plantaardige olie

Specerijen: 1 theel. anijszaad, 1 theel. gemalen kardemom, 2 theel. gemalen koriander (ketoembar), 1 theel. gemalen komijn (djintan), 1 theel. koenjit (gemalen geelwortel), 5 kruidnagels, 1 theel. vers geraspte noodmuskaat en 7 kemiri-noten

Oorspronkelijk wordt gule kambing van geitenvlees gemaakt. In Holland wordt meestal lamsvlees gebruikt. Het is een kruidig Javaans gerecht met complexe smaken. Pang was er gek op. Toch maakt oma Stien het niet vaak. “Ik was een verwende vrouw. Pang kookte als hij thuis kwam. Ik had het veel te druk met de kleine jongens”. Als ik er op sta om dit recept op te nemen in de koffer vol recepten, zegt ze “Je lijkt wel een Marokkaan jij, met al die kruiden en specerijen!”

PangGlennZo  maak je het
Verwijder van de sereh het buitenste blad en snijd de stengel in, zodat de smaak goed vrij komt. Snijd het vlees in dobbelstenen. Snipper ui, knoflook en lombok. Maak de specerijen (behalve het kaneelstokje) fijn in een vijzel of keukenmachine. Verhit een beetje olie en bak de ui, knoflook, sambal, gember en specerijen een paar minuten en voeg dan het vlees toe. Schep om tot het vlees bruin wordt. Doe dan de kokosmelk, sereh, kaneelstokje, goela djawa en een mespuntje zout er bij. Zet het deksel er op en laat op heel laag vuur in ca. 1,5 uur zacht stoven. Haal de laatste 10 min. het deksel er af, zodat het vocht kan inkoken tot een smeuïge saus. Verwijder de gember, sereh en het kaneelstokje. Proef en voeg naar smaak nog wat zout toe. TIP: Als de saus nog te dun is, kun je wat gemalen kokos toevoegen, want dat bindt een beetje.