Vis in pittige lomboksaus
Nodig voor 4-6 personen:
Ca. 1 kg vers gevangen haringen (of bv. makrelen)
1 grote ui
3 grote teentjes knoflook
1 lombok peper of 1 eetl. sambal oelek
2 cm. verse gember, geraspt
1 rode paprika
1 eetl. ketjap manis
6 djeroek poeroet
1 sereh
1 eetl. asem (tamarinde)
1 mespunt zout
2 eetl. goela djawa (of 1 schepje suiker)
100 ml. kokosmelk
100 ml. water
Jong geleerd, oud gedaan, Niets mooiers dan een rondje omrijden voor een goede stek om te vissen. Echte kokkies maken de vangst van de dag zelf schoon. De Ikan Bali boemboe is maar een suggestie. Van vers gevangen vis maak je de meest heerlijke gerechten.
Zo maak je het
Maak de vis schoon en zet even apart. Snipper ui, knoflook, peper en gember heel fijn. Snijd paprika in kleine blokjes. Was je handen! De lomboks zijn verraderlijk. Fruit ui, knoflook, peper en gember met ketjap in de wadjan, totdat de ui glazig is. Voeg paprikablokjes, djeroek poeroet, sereh, asem, goela djawa, kokosmelk en een kopje water toe. Laat de smaken 5 minuten sudderend intrekken en doe dan de vissen erbij. De vissen zijn na ca. 15 minuten klaar. Serveer met pandanrijst en een simpele groente.