Ikan Djawa

Makreel gesmoord in zoete ketjapsausEdoDaisy

Nodig voor 6 pers:
3 gerookte makrelen
2 grote uien
3 grote teentjes knoflook
1 cm. gember
3 eetl. vloeibare gula djawa (palmsuiker)
2 theel. sambal oelek
3 eetl. ketjap manis
Sap van 1 limoen
5 blaadjes djeroek poeroet
1 kopje water

Anno 2016 wordt oma met rollator én rolstoel opgehaald om een middagje samen te koken. Ze kan niet lang meer staan en ook lopen gaat moeilijk. En hoewel ze het lang niet heeft willen toegeven, ziet ze ook steeds minder goed. Geeft niets. Het betekent in elk geval, dat haar ongezouten kritiek op de verhoudingen in mijn boemboes ook steeds minder wordt. Het mag de pret niet drukken. Beetje roeren in de pannen, geuren opsnuiven en proeven, terwijl ze op de rollator zit.
Af en toe een rondje lopen en dan kijken of alles goed gaat. Ze doet niets liever. De geuren en smaken brengen veel herinneringen naar boven. Aan haar lieve zus Daisy en zwager Edo, zie trouwfoto. De zussen hebben altijd een sterke band gehad. Daisy was aanwezig bij de geboorte van mijn vader Glenn. Helaas overleed ze vrij jong, tot groot verdriet van de hele familie. Uiteraard kon ook Daisy goed koken. De verhalen gaan af en toe een eigen leven leiden als oma snuffelend boven mijn pannen hangt. Gelukkig heeft ze in de hoop der jaren al een hoop verteld en kan ik de meeste puzzelstukjes intussen beter plaatsen. 

Zo maak je het
samen kokenOntdoe de gerookte makrelen van het vel en van de graatjes. Breek de vis in stukjes en zet even apart. Snipper ui, knoflook en gember heel fijn. Fruit het met een beetje sambal tot de ui glazig is. Voeg dan ketjap, de vloeibare palmsuiker, limoensap en djeroek poeroet toe en roer goed om. Gooi een kopje water in de pan, zet er een deksel op en laat het mengsel even pruttelen, zodat de smaken goed intrekken. Doe na 10 min. de stukken makreel er bij en laat nog 10 min. sudderen. Je zal zien, dat de vis uit elkaar gaat vallen. Meng het goed met de zoete, kleverige saus. Lekker met ketan of pandanrijst en een simpel groentegerecht.

Note
Dit visgerecht is behoorlijk sterk van smaak. Bij een uitgebreide rijsttafel serveer ik de Ikan meestal in aparte schaaltjes, zodat de andere gerechten op je bord niet ineens allemaal naar vis gaan smaken. Leuk om de echte Indo’s er uit te pikken als je een Indische rijsttafel serveert. Hoe uitgebreid je menu ook is, de meeste Indo’s gaan het eerst op de vis af!