Indische fruitsalades

RoedjakDigital StillCamera

Nodig voor 6-10  pers:
2 limoenen
4 eetl. vloeibare gula djawa
1 theel. sambal oelek
1 komkommer
1 halfrijpe mango
½ papaya
1 zoetzure appel
1 stevige handpeer

Zo maak je het
Rasp de schil van de limoenen en pers ze uit.  Maak een dressing van het limoensap, de gula djawa en de sambal (naar smaak). Schil de appel, de peer, de papaya, de mango en de komkommer en snijd ze in plakken. Meng de dressing met het fruit en de komkommer. Bestrooi met de limoenrasp en serveer.Roedjak is een prima gerechtje om restjes in te verwerken. Varieer bij voorbeeld eens met pompelmoes, rettich, radijs of de pitjes van een granaatappel.Maak de saus zoeter, zuurder of pittiger  naar smaak.

TIP voor het makkelijk snijden van mango: Snijd het vruchtvlees aan beide zijden precies langs de pit af. Snijd de beide helften in ruitpatroon tot aan de schil, niet er door. Keer elke helft binnenstebuiten, waardoor de mangoblokjes gemakkelijk af te snijden zijn. Snijd het resterende mangovlees van de pit af.  

Zou de liefhebberij voor koken in mijn genen zitten? Dat Rico altijd al kok wilde worden maakt van mij nog geen keukenprinses! Mijn Hollandse moeder kookt graag en afwisselend. Ze kan het erg goed. Vers geperste worteltjessap en gezonde fruitsmoothies waren voor ons dagelijkse kost, net als feestjes met zelfgemaakte kwark- en appeltaarten. Fonduesausjes werden in opperste concentratie in elkaar gefabriekt. In het huis van haar schoonouders maakte ze kennis met de Indische keuken. Nu mijn vader meer tijd heeft kookt hij ook graag. Ik herinner me talloze verjaardagen bij ons thuis, waar we met 35 man aan hun rijsttafel begonnen. Ieder met bord op schoot… waar ze twee dagen voor in de keuken hadden gestaan! Niks bijzonders, dat vinden wij allemaal nog steeds heel gewoon.

Klappertoetje

Nodig voor 12-16 pers: Pompelmoes
3 limoenen, sap en rasp
600 gr. dikke santen (kokosmelk)
1 blikje gecondenseerde melk
100 ml. slagroom
1 blik lychees
1 blik jackfruit
1 blik longan fruit
1 mango
2 zoetzure appels
3 bananen
1 verse ananas
½ pompelmoes
gemalen kokos 

Zo maak je het
Rasp de schil van de limoenen en pers hem uit. Meng de santen met de slagroom, de gecondenseerde melk, de limoenrasp en -sap. Bewaar wat limoenrasp om te garneren. Schil het fruit en snijd het in blokjes van 1,5 cm. Verdeel de grapefruit in losse deeltjes en roer het door het fruit, samen met het limoen/ santen/roommengsel. Laat een uurtje opstijven in de koelkast. Bestrooi met gemalen kokos en geraspte limoenschil. Serveer in een mooie glazen dienschaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *