Italiaanse kipjes met Parmaham

DSCF5573LRNodig voor 4-6 pers.
4-6 scharrelkip dijfilets (braadlapjes)
2 bollen mozzarella
4-6 grote blaadjes basilicum
4-6 plakjes Parmaham
2 eetl. olijfolie
4 teentjes knoflook, in plakjes
8-12 gepelde sjalotten
2 takjes rozemarijn
2 blaadjes laurier
1 citroen, rasp en sap
2 dl. witte wijn
versgemalen peper en zeezout
2 handjes verse peterselie

Le Marche staat genoteerd als het “Italië voor gevorderden”en is in mijn herinnering één groot culinair feestje: naar middeleeuwse dorpjes, receptjes uitpluizen, wat experimenteren en lekker buiten eten bij de zingende krekels op het terras. Helemaal goed. De alom geprezen Italiaanse boerenkeuken begrijp je pas echt, als je op de markt geweest bent. Het zit ‘m beslist niet in allerlei ingewikkelde kruidenmelanges. Het is de zon, die de basisingrediënten zó intens doet smaken en de kwaliteit van de lokale seizoensproducten, die inspiratie geeft en je creatief maakt. En verder staat natuurlijk een charmante Italiaanse kok als Ennio Barbieri garant voor een avondje genieten met hart en ziel. Wie de heerlijke luchtjes kan weerstaan als déze schotel in de oven staat is een held! Gemakkelijk te maken en alle ingrediënten vind  je gewoon op de dorpsmarkt. Wees niet te zuinig met verse kruiden! Die maken juist het verschil.

DSCF5370LRZo maak je het
Warm de oven voor op 180*C. Bestrooi de kippendijfilets met versgemalen peper en zeezout. Braad ze een paar minuten en keer regelmatig. Rasp de citroenen en pers ze uit. Haal de kip uit de pan en leg even op een bord. Schraap de aanbaksels los, voeg een scheutje olijfolie en witte wijn toe met rozemarijn, knoflook, laurier, sjalotten, citroenrasp en -sap. Laat even pruttelen, zodat de smaken goed intrekken. Leg op elk kipje een plakje mozzarella en een blaadje basilicum. Wikkel er een plakje ham omheen en zet vast met een prikker. Schik de kipjes tussen de sjalotten en zet de pan nog 15 min. in de oven. Garneer met verse peterselie.

Serveer de kipjes met risotto, krieltjes uit de oven of gewoon brood, waarmee je ongegeneerd kunt dippen in de heerlijke saus. Tip voor een agriturismo in Le Marche met culinaire knipoog? Zie www.caravanserraglio.com