Stoofpot met zwartoogboontjes, wortel en pompoen
Nodig voor 4-6 pers:
300 g. gedroogde zwartoogboontjes
2 uien
3 teentjes knoflook
2 theel. (Afrikaans) kerriepoeder
1 theel. paprikapoeder
½ theel. nootmuskaat
1 theel. verse tijm
½ flespompoen
2 wortelen
3 tomaten
1 paprika
2 theel. Royco bouillonpoeder (of 1 bouillonblokje)
1 kaneelstokje
4 pimentbessen (all spice)
2 laurierblaadjes
Plantaardige olie om te bakken
Zout naar smaak
1 hand verse peterselie (gehakt)
Zwartoogboontjes zijn een inheemse Afrikaanse groente en worden van zuidelijk tot centraal Afrika verbouwd. De boontjes kunnen in gedroogde vorm lang bewaard worden. Ze zitten vol vitaminen, eiwitten en mineralen : echt krachtvoer dus! Het blad is ook eetbaar en lijkt op spinazie. In Centraal Afrika zijn exotische specerijen schaars, maar het kustgebied en de grote steden bieden een grotere variatie. De bonenstoofjes worden gegeten met rijst, puree, matoke of – in het noorden – iets wat op bulgur/couscous lijkt.
Zo maak je het:
Laat de zwartoogboontjes een nachtje weken. Spoel ze om met schoon water en kook in ruim water met zout gaar (ca. 1,5 uur). Snipper en fruit de uien glazig in een klein beetje olie. Hak knoflook fijn en doe in de pan. Voeg kerriepoeder, paprikapoeder, nootmuskaat en tijm toe en laat het mengsel ca. 7 min. zachtjes pruttelen. Snijd intussen de wortelen in plakjes, de tomaat en paprika in stukjes en de pompoen in blokjes van 1 cm. Doe alle groenten in de pan, giet er 300 ml. water bij samen met de Royco, het kaneelstokje, de pimentbessen en de laurier. Zet het deksel op de pan en laat op een matig vuur zachtjes koken tot de groenten gaar zijn (ca. 15 min.). Schep de uitgelekte boontjes voorzichtig door de groenten en warm het gerecht nog even door. Serveer met rijst, bulgur/couscous, quinoa of parelgort. Puree van zoete aardappel is ook een aanrader.
Dit recept vind je ook in het wereldkookboek “Pruttelende kookpotten en klei-oventjes”, leren en werken in Centraal Afrika. Harde kaft, 20 x 20 cm, 144 pagina’s vol kleurrijke reisverhalen, prachtige foto’s en authentieke Afrikaanse recepten. ISBN-nummer: 978-94-90329-27-3, uitgeverij Emjee, Varik. Het boek is verkrijgbaar via de auteur en kost € 15,- excl. verzendkosten. Bestellen kan via e-mail naar pascale@koffersvolrecepten.nl.