Artisjok/auberginesalade (6-8 pers)
1 blik artisjokharten
2 aubergine
2 à 3 rode paprika’s
3 tomaten
3 eetl. kappertjes
4 eetl. extra vergine olijfolie
3 eetl. balsamico azijn
versgemalen peper/zout
2 handjes verse peterselie, grof gehakt
1 handje verse munt, grof gehakt
Evt. 1 handje gekookte quinoa per 2 personen
Zo maak je het
Rooster de paprika’s in de oven tot ze zwart geblakerd zijn. Leg ze een uurtje in een afgesloten bakje en trek dan het velletje er gemakkelijk af. Hak in kleine stukjes. Snijd de aubergine in stukjes en bak ze met een beetje olijfolie en zout zacht in een wok. Laat de artisjokharten uitlekken en snijd ze in kleine stukjes. Doe de stukjes artisjok, aubergine, tomaat, geroosterde paprika, gehakte kruiden en kappertjes in een kom. Meng met olijfolie en balsamico. Breng op smaak met zout en peper.
TIPS: Voor een snelle versie gebruik je een pot geroosterde paprika’s, maar vers geroosterde zijn altijd lekkerder. En als er meer eters komen dan je verwacht had, kun je van deze salade makkelijk wat meer maken door er per 2 personen een handje gekookte quinoa aan toe te voegen. Ook prima als maaltijdsalade!
Ensalada Serrano (6-8 personen)
200 g Serrano ham
Fruit, bv. Cantaloupe, handperen, perziken of verse vijgen
1 citroen (sap en rasp)
1 dl. witte wijn
2 takjes verse tijm
Specerijen: 1 kaneelstokje, 2 kardemompeulen, 1 jeneverbes, versgemalen peper
handje verse peterselie of veldsla
Zo maak je het
Schil het fruit en leg het in een platte schaal. Laat de witte wijn, citroensap en –rasp, tijm en specerijen inkoken tot een
stroperige siroop. Zeef de siroop, schenk over het fruit en laat een paar uur marineren. Haal het fruit uit de siroop, laat goed uitlekken en schik het met de plakjes Serrano op een mooie schaal. Garneer met versgemalen peper en verse
peterselie. Voor de afwisseling kun je de stukjes fruit ook in een plakje ham rollen en als pakketjes/hapjes serveren met een prikkertje. Schik de vijgen/meloen/peerpartjes er dan tussen. Garneer met wat peterselie of veldsla.