Nodig voor 4-6 pers.
750 gr. stevige witte visfilets
1 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetl. olijfolie
3 eetl. rode wijnazijn
½ citroen, sap en rasp
1 eetl. venkelzaad
2 handen verse mosselen, gewassen
3 eetl. anijsdrank (pastis, ouzo, raki)
3 geroosterde paprika’s, in stukjes
3 dl. tomatensaus
2 eetl. zwarte olijven, in plakjes
1 eetl. kappertjes
1 eetl. tijm
1 handje verse peterselie, gehakt
versgemalen peper en zeezout
3 eetl. olijfolie
Eigenlijk is dit gerecht ontstaan uit een stukje improvisatie, gebaseerd op een visje uit de oven en de Griekse runderstoof met ouzo en paprika. Op vakantie in Frankrijk heb ik allerlei mediterrane ingrediënten, specerijen en kruiden gecombineerd. Toevallig waren er verse mosselen op de markt, terwijl ik eigenlijk op zoek was naar inktvis. Het resultaat was verrassend goed!
Verdeel de peterselie in steeltjes en blaadjes en hak ze apart fijn. Rasp de citroen en
pers hem uit. Bestrooi de visfilets met zeezout en versgemalen peper. Fruit ui, knoflook en venkelzaad zacht in de olijfolie. Roer de rode wijnazijn en tijm er door, zet het deksel op de pan en laat op laag vuurtje sudderen. Blus af met de anijsdrank en laat het even inkoken, totdat de alcohol is verdampt. Giet er dan de tomatensaus met een scheutje water bij, de peterseliesteeltjes, de mosselen, geroosterde paprika, kappertjes, olijven en citroenrasp. Laat ca. 10 min. afgedekt pruttelen op laag vuur tot de mosselen open zijn. Roer er dan de peterselieblaadjes en citroensap door. Proef!! Breng op smaak met peper en zeezout. Bak de visfilets bruin en serveer ze in de saus, het liefst in een hele grote schaal.
Lekker met rijst,kritharaki of een andere kleine pastasoort en een groene salade. De mosselen zijn geen bepalende smaakmaker in dit gerecht, dus die kun je gerust weglaten. Het ziet er fantastisch uit en geeft het gerecht wat “body”, maar het is niet noodzakelijk. Als je graag extra vis wilt toevoegen, kun je ook inktvis, kokkels of garnalen gebruiken.