Merluza y Naranja

Nodig voor 4 personen:
Vila Real de Sao Antonio4 witte visfilets (heek of kabeljauw)
versgemalen peper en zeezout
2 eetl. olijfolie

Sinaasappelsaus
1 sinaasappel, sap en rasp
1 citroen, sap en rasp
1 theel. oranjebloesemwater
2 laurierblaadjes
2 theel. verse tijm
2 zakjes vanillesuiker
1 mespunt gemalen kaneel
100 g. gekoelde roomboter

Merluza en Naranja” klinkt als de titel van een romantische bestseller…
Probeer en overtuig jezelf! Natuurlijk klopt het: wat is er aan de zuidkust van de Peninsula logischer dan de combinatie van verse vis en een zachte, zoetzure botersaus met sinaasappel? Beiden zijn er in overvloed! Voeg er wat kaneel en oranjebloesemwater aan toe voor de Moorse “raices”. Serveer met brood, rijst, orzo of tarly en een groene salade. Houd het vooral simpel. Dit gerecht blinkt uit door de pure eenvoud.

IMG_5319LRZo maak je het
Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen en hak het fijn. Pers de citrusvruchten dan uit. Giet sap en rasp in een steelpannetje. Voeg laurier, tijm, vanillesuiker en kaneel toe. Laat de saus zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed intrekken. Snijd de roomboter in kleine blokjes. Klop van het vuur af de boter door de saus, totdat het gaat binden. Houd de saus warm, eventueel au-bain-marie, maar zorg er in elk geval voor, dat de saus niet meer kookt. Bestrooi de visfilets met peper en zout. Bak ze in de olijfolie aan beide kanten bruin en serveer met de sinaasappelsaus.

Tip: lekker met courgettesalade: Snijd een courgette in plakjes en laat 2 minuten koken in een groentebouillon. Giet af en laat goed uitlekken. Marineer de courgette met olijfolie, gehakte munt en peterselie, versgemalen peper en zout en voor de liefhebbers wat reepjes rode peper.