Migas de Pastor

IMG_3827LRBroodkruimels met olijf en chorizo

Nodig voor 4 pers.
250 gram oud boerenbrood
8 eetlepels olijfolie
150 gram gerookt spek
150 gram chorizo
2 teentjes knoflook
1 tros druiven

Migas betekent letterlijk “broodkruimels” en is het oorspronkelijke proviand voor herders op hun lange tochten door de bergen. Als ze honger kregen, maakten ze een vuurtje en bakten stukjes oud brood in schapenvet, soms met wat knoflook, kruiden of paprikapoeder, soms aangevuld met een stukje chorizo, spek of ham. Op basis van dit eenvoudige herdersgerecht ontwikkelde men in Spanje diverse variaties. Nog altijd zijn de Migas geliefd bij jagers, herders en wandelaars, die na een stevige wandeling of in de ochtend-schemering troost vinden bij het vuur. Niet voor niets wordt verondersteld, dat de Morgenster zijn Spaanse bijnaam Lucero Miguero (Broodkruimelster) te danken heeft aan de herders….

In Aragón wordt de traditionele Migas de Pastor meestal met chorizo en druiven geserveerd. Het brood voor dit eenvoudige maal moet minstens vier dagen oud en kurkdroog zijn. De cocina tradicional van Borda Chiguin ligt ergens in een bocht langs de weg van Berdún naar Ancho. In het piepkleine keukentje prepareren moeder en dochters ontelbare pannen Migas. Het echte werk gebeurt echter in de schuur, verscholen achter het terras. Kilo’s en kilo’s brood liggen daar oud te worden. De eigenaar, gezeten op een gammel krukje naast een enorme ton voorgeweekte migas, verkruimelt de hompen met opgestroopte mouwen. Hij beschouwt zichzelf als een trotse schatbewaarder van oude Aragonese tradities. Eenvoud siert. (Aan het einde van de dag parkeert hij zijn Landcruiser in de garage van een gigantische nieuwbouwvilla aan de rand van Ancho. Het elektrische hek gaat zoevend voor onze neus dicht. Een dag van hard werken zit er weer op…..)

MigasZo maak je het
Snijd het brood in blokjes en laat het een dag drogen. Of versnel dit proces door de broodblokjes een uur in een lauwwarme oven (100 graden) te leggen, met de deur op een kier. Snijd het stukje spek en de chorizo in kleine blokjes. Hak de teentjes knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een brede koekenpan. Bak het spek, de worst en de knoflook in ca. 4 minuten. Voeg blokjes brood toe en laat die nog eens 4 minuten meebakken tot ze mooi goudbruin zijn. Schep uit de pan, bestrooi met zout en serveer in kleine porties met de druiven.