Noord-Afrikaanse tajine met lamsvlees

Nodig voor 4-6 pers:
2 eetl. plantaardige olieSoukOurikavallei
500 gr. lamsvlees
1 grote ui en 3 tenen knoflook
3 cm. verse gember
1 theel. korianderzaadjes
versgemalen peper
1 theel. ras el-hanout
1/2 theel. komijnpoeder
400 ml. bouillon
1 kaneelstokje, 6 pimentkorrels
3 laurierblaadjes en 2 stukjes foelie
300 gr. gedroogde zuidvruchten
handje verse peterselie en koriander

De traditionele Noord-Afrikaanse keuken is rijk door de overvloed aan kruiden en specerijen. Als je niet van lamsvlees houdt – wat jammer is, want het geeft dit gerecht een licht zoetige smaak – kun je ook rundvlees gebruiken. Er zijn heel veel variaties op deze traditionele tajine. Afhankelijk van het seizoen en van wat je op de markt vindt, kun je er eindeloos mee variëren. Als je geen originele tajine hebt, kun je dit gerecht prima in een gietijzeren stoofpan maken. In Noord-Afrika eet men de tajine simpelweg met couscous of gewoon met brood, gezellig met z’n allen dippend uit dezelfde schaal. Zet kleine schaaltjes gemalen komijn en zeezout op tafel en verkruimel dat naar smaak met je vingers boven het vlees. Schenk er gloeiend hete muntthee bij, geserveerd uit zo’n echte Berberse zilveren theepot: succes verzekerd!

Zo maak je het
Tajine met lamsvleesStamp de korianderzaadjes fijn in de vijzel. Snijd het lamsvlees in blokjes van 1 cm. Snipper de ui en hak de knoflook en gember fijn. Bak met wat plantaardige olie de ui, knoflook, gember en korianderzaad in een gietijzeren pan op laag vuur. Zodra het glazig wordt, voeg je het vlees toe. Bestrooi naar smaak met versgemalen peper, ras el-hanout en een mespunt gemalen komijn. Giet de bouillon er bij en voeg de kaneel, laurier en pimentkorrels toe. Laat een half uurtje pruttelen op laag vuur met het deksel op de pan. Snijd de gedroogde zuidvruchten in stukjes en doe ze er bij.

Laat nog een uur pruttelen en controleer af en toe of er nog voldoende saus in de pan is. Overtollig vocht kun je laten inkoken door het deksel er af te halen en het vuur iets hoger te zetten. Verwijder voor het serveren de laurierblaadjes, foelie, pimentkorrels en het kaneelstokje. Strooi er op het laatste moment een handje verse koriander door. In Marokko serveert men dit gerecht in een mini-tajine en worden de uien in ringen op het vlees gelegd. Couscous, parelpasta of bulgur wordt er op verzoek apart bij geserveerd, maar de Marokkanen eten het gewoon met brood. Bewaar de restjes, want dit gerecht smaakt de volgende dag nog lekkerder!