Papaya met markoesa-limoendressing

PeperpotNodig voor 6-10 pers:
200 ml. water
1 cm. gember
1 laurierblad
2 lontai (pimentkorrels)
50 ml. honing
2 lemmetjes (limoen)
5 à 6 markoesa’s (passievruchten)
1 rijpe papaya
1 eetlepel kleine blaadjes verse yerba dit holè

Klokslag tien uur is er koffie bij de zusters van Rozendaal. Ook zonder het luxe ingevlogen pak Bastognekoeken ben ik van harte welkom. Het is altijd gezellig in het klooster. Terwijl zr. Wilhelmina inschenkt, denkt zr. Guida vast na over de tafelschikking voor de lunch. Dat is niet eenvoudig, want normaal gesproken zit moeder overste zr. Philomène namelijk aan het hoofd van de tafel. Maar zondags luncht monseigneur Zichem altijd mee. En ook haar neefje uit Holland, die onlangs naar Paramaribo is verhuisd, gaat komen. Ze geniet nu al van de voorpret. Eindelijk heeft zr. Guida familie in de buurt om het tropenleven mee te delen! De kleine Katholieke gemeenschap in het klooster halverwege de Gravenstraat is een afspiegeling van het grote aantal missionarissen, dat vroeger in de koloniën werkte. Gesteund door familie in het thuisland verkozen zij een vroom en celibatair bestaan boven het stichten van een keurig gezin. Ieder vanuit een eigen motivatie. Welk beeld onze generatie er ook van zal hebben, deze bejaarde nazaten van een voorbij tijdperk zijn beslist geen doetjes!
zustersZr. Guida – voor mij gewoon tante Corry – heeft in haar 35-jarig tropencarrière onder primitieve omstandigheden schooltjes gesticht en les gegeven. Echte pioniers zijn het. Als ik ook de andere nonnen beter leer kennen, zie ik een hechte groep avontuurlijke en onafhankelijke vrouwen. Hun ambities zouden in een braaf gezinsleven lang niet zó uit de verf zijn gekomen. Daarnaast blijven ze ook gewoon vrouw. De sympathieke bisschop wordt op handen gedragen. Ja hoor, hij lust best een wijntje. Het is tenslotte zondag. Als hij aanschuift bij de lunch is het feest compleet.

Zo maak je het
Schil de gember rasp (of hak) het fijn. Rasp de schil van de lemmetjes en pers ze uit. Doe het water met de geraspte gember, lontai, laurier, honing, lemmetjerasp en -sap in een pannetje. Breng het aan de kook en laat het op laag vuur inkoken tot een siroopje. Laat afkoelen. Snijd de passievruchten open en trek met een vorkje het vruchtvlees los. Roer het door de siroop en zet de dressing in de koelkast. Schil de papaya, snijd het in stukjes en giet de dressing er over. Als je op de Antillen bent, garneer dit gerecht dan met piepkleine verse blaadjes yerba di holè (sterk ruikend basilicum)