Pepesan

Vispakketjes in bananenblad

Nodig voor 4-6 personen

2 verse makrelen, gefileerdFamiliekiekje
1 grote ui
2 grote teentjes knoflook
1 theel. sambal oelek of ½ lombokpeper
mespuntje trassi
4 kemirinoten
½ theel. koenjit (geelwortel)
3 plakjes verse gember
4 djeroek poeroet
½ rode paprika en ½ groene paprika
½  citroen, sap en rasp
1 kopje dikke santen (kokosmelk)
1 jonge mango, in kleine blokjes
2 eetl. vloeibare goela djawa
mespunt zout
4-6 bananenbladeren of aluminiumfolie

De foto is genomen in september 1952. Op de Daendelsstraat in Surabaya zijn alle familieleden, die nog in Indië zijn, bij elkaar gekomen om de verjaardag van mama Pauline te vieren. Stien en George zijn net getrouwd, de kleine jongens Glenn en Frans zitten op schoot. Tony en Winnie zijn er, net als Juul en Tine. Het land maakt turbulente tijden door. Er komt een grote volksverhuizing van Nederlandse staatsburgers op gang. George is magazijnmeester en een goede handelaar: zijn bijbaantje als kapokverkoper bij een Engelse firma biedt hem talloze mogelijkheden in het nieuwe Indonesië. Als zij voor de keuze gesteld worden tussen nationalisering of repatriëring is Stien onwrikbaar: “Hoe goed de financiële vooruitzichten ook zijn, na de bevalling schepen we in naar Holland. En daarmee basta.”

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150*C. Snijd ui, knoflook, trassi, lombok, gember, koenjit, paprika’s en kemiri-noten in stukjes. Maal ze in de tjobèk of met een keukenmachine fijn tot een boemboe. Fruit de boemboe op een middelhoog vuur. Laat even inkoken en zet het vuur uit. Roer de geraspte mango, gula djawa, santen, djeroek poeroet, citroenrasp en citroensap er door. Verdeel de boemboe over de vis en laat het goed intrekken. Leg in de tussentijd de bananenbladeren in de lauwe oven, zodat je het makkelijk kunt vouwen. Maak vispakketjes met het vismengsel, zet het bananenblad vast met een prikkertje en schik de pakketjes in een ovenschaal. Als je geen bananenblad hebt, kun je ook aluminiumfolie gebruiken, maar dan mis je wel die typische bijsmaak! Gaar de vispakketjes ca. 45 min. in het midden van de oven.
Draai de pakketjes af en toe om.

TIP: als je weinig tijd hebt, kun je dit gerecht ook in een hapjespan met deksel maken. Leg een stuk bananenblad in een platte schaal en laat de randen overhangen. Stort daar het vismengsel op en bedek het met de overhangende stukken bananenblad. Steek evt. vast met een prikker. Zet de schaal in de oven, zodat de smaken goed intrekken.