Piri-piri-chicken

Nodig voor 4-6 pers:
18 kippenpoten in de schilpiri-piri-chicken
500 g. zoete aardappelen
6 maïskolven
3 eet. plantaardige olie

Piri piri-marinade
4 rode pepers, fijngehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
4 zwarte peperkorrels
3 theel. paprikapoeder
1 theel. zeezout (gemalen)
1 theel. citroenrasp, fijngehakt
2 dl. citroensap
3 eetl. plantaardige olie

Piri piri betekent eigenlijk “rode peper” en is een van oorsprong Portugese verzamelnaam voor kruidenmengsels en gerechten, waar Spaanse rode pepers in verwerkt zijn. Het is een klassieke fusion van de specerijenroutes: door Indiërs bedacht, die de – door de Portugezen meegenomen rode peper en paprika – mixten met hun eigen inheemse zwarte peper. Vanaf de 17e eeuw vestigden veel Indiase immigranten uit de regio rond Goa zich in de Oost-Afrikaanse kuststreken. Zij verspreidden deze marinade over het continent. In heel Afrika vind je talloze variaties op de piri piri, afhankelijk van de reeds bestaande kooktradities. In Franstalige delen van Afrika wordt het pil pil genoemd. Maar altijd zit er (veel) Spaanse peper, olie, citroen, knoflook en zout in. Mijn receptje bevat minder dan de helft van de voorgeschreven hoeveelheid peper! Proef, zet het naar je hand en voeg gerust pepertjes toe, maar wees voorzichtig!

CassaveStampen1Zo maak je het
Pureer de ingrediënten voor de piri piri-marinade in een keukenmachine. Schenk het over in een kleine weckpot en bewaar het op een koele plaats. Op deze manier houd je de marinade lang goed. Snijd de zoete aardappel in grove parten en de maïskolven in 3 stukken. Blancheer ze 5 min. in kokend water, giet ze af en dep ze droog. Smeer de kip, zoete aardappels en maïs in met de piri piri-marinade en laat het minstens 1 uur marineren. Leg de partjes zoete aardappel en maïs in een barbecue schaal. Rooster de kip, aardappels en maïs gaar op de barbecue.


voorbeeldboekDit recept vind je ook in het wereldkookboek “Pruttelende kookpotten en klei-oventjes”, leren en werken in Centraal Afrika. Harde kaft, 20 x 20 cm, 144 pagina’s vol kleurrijke reisverhalen, prachtige foto’s en authentieke Afrikaanse recepten. ISBN-nummer: 978-94-90329-27-3, uitgeverij Emjee, Varik. Het boek is verkrijgbaar via de auteur en kost € 15,- excl. verzendkosten. Bestellen kan via e-mail naar pascale@koffersvolrecepten.nl.