Rendang

 

Nodig voor 6-8 personen:TinekeStien
1 kilo magere runderlappen                       Specerijen
2 grote uien                                                3 cm djahé (gember), in plakjes
2 teentjes knoflook                                     2 cm. laos (galanga), in plakjes
1 eetl. sambal                                             2 stengels sereh (citroengras)
mespuntje trassi                                         3 djeroek poeroet (citroenblad)
1 theel. suiker                                             2 daon salam (laurierblad)
½ theel. zout       `                                      1 theel. koenjit (gemalen geelwortel)
600 ml. santen (kokosmelk)                       1 theel. korianderzaad

DaisyVolgens oma Stien komt dit gerecht oorspronkelijk van het eiland Sumatra en moet het pedis (heet!) gegeten worden. Ze herinnert zich, dat haar moeder in goede tijden altijd zeven gerechten op tafel zette, waaronder rendang en gado-gado. Zelfs in oorlogstijd verstond ze de kunst om van bijna niets wat lekkers te maken. In de moestuin was altijd wel iets bruikbaars te vinden. In haar stuurse blik lagen de eeuwige zorgen te lezen. Illusies had ze niet meer. Haar waardigheid is ze echter nooit verloren. Mama Pauline dirigeerde haar gezin met zachte hand en bood – zwijgzaam en dienend –  troostende geborgenheid met onbegrensde gastvrijheid en heerlijke gerechten. Ze genoot van de rumoerige gezelligheid en kon haar geluk niet op toen haar dochters Tine, Daisy en Stien met drie lieve schoonzonen thuis kwamen.
(Foto rechts boven: Tine en Stien en foto links: Daisy. Beide foto’s zijn eind jaren 30 gemaakt.)


Zo maak je het

Wrijf het korianderzaad fijn in de vijzel. Snijd de laos en gember in plakjes. Verwijder van de sereh het buitenste blad en snijd de stengel in, zodat de smaken goed vrij komen. Snipper ui en knoflook. Snijd het vlees in dobbelstenen. Verhit een beetje olie en bak het vlees met ui, knoflook, sambal, trassi, koenjit, korianderzaad, laos en gember een paar minuten tot het bruin wordt. Voeg dan kokosmelk, sereh, salam, djeroek poeroet en suiker toe. Zet het deksel er op en laat op heel laag vuur in ca. 2 uur zacht stoven. Haal de laatste 10 min. het deksel er af, zodat het vocht iets in kan koken tot een smeuïge saus. Verwijder de gember, laos, sereh, salam en djeroek poeroet. Proef en voeg naar smaak zout toe.


TIPS
: Een lepeltje suiker versterkt de smaak en blust de scherpe peper, indien nodig. Als de saus nog te dun is, kun je wat gemalen kokos toevoegen, want dat bindt een beetje. Rendang is trouwens bij uitstek geschikt om te maken in een snelkookpan!