Rolex ‘Uganda style’

Nodig voor ca. 4-6 personen

Chapati                                               Omelet                                                 Guacamole
Tarwemeel                                           6-8 eieren                                            2 rijpe avocado’s
Water                                                   scheutje melk                                      1 uitje en 1 teen knoflook
1 klein gesnipperd uitje                        diverse groenten, fijngehakt                2 tomaten
1 wortel, geraspt                                  peper en zout, naar smaak                  3 eetl. citroensap
zout (naar smaak)                                plantaardige olie                                  peper en zout, naar smaak
Plantaardige olie

In Oost-Afrika zijn Indiase chapati’s het brood bij de maaltijd, traditioneel gebakken op een bakplaat met veel geduld (én veel olie!!). Gefrituurde chapati chips dipt men als nacho’s in de guacamole. Gevouwen als driehoekje en gevuld met groenten, kip of vlees heet het samosa. Een rolex is niets anders dan een zachte chapati met daarop een omelet, opgerold en geserveerd met guacamole. (Hoe komen die Mexicaanse invloeden toch in Uganda terecht?) De cooking workshop in het Nile Vocational Institute wordt een grote uitwisseling van ‘weetjes’. Na een traditioneel welkom met sprekers van beide kanten sluiten Dewi en Cynthia aan bij de aardappels en groenten. Thijs leert een kip in stukken hakken. Ik ontferm me over de chapati’s met omelet en avocado. 

NVI workshop5Zo maak je de chapati’s
Meng water, zout en tarwemeel en kneed het tot een bal. Meng de geraspte ui en wortel er doorheen. Joseph heeft ontdekt, dat het meer smaak geeft aan de Chapati. Voeg steeds een beetje bloem toe, totdat het deeg niet meer aan je handen kleeft. Voeg dan 2 eetlepels plantaardige olie toe en kneed opnieuw. Maak kleine ballen (zo groot als een Hollandse gehaktbal) en laat het deeg een kwartiertje rusten.

NVI workshop7Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol de ballen met een deegroller (of een bierflesje) uit tot een ronde lap van ca. ø 20 cm. en 3 mm. dik. Verhit een grote koekenpan en bak de pannenkoekjes met een beetje plantaardige olie om en om gaar. Draai de chapati’s regelmatig om en bestrijk met olie. Joseph legde er een paar bovenop elkaar om ze door en door gaar te bakken, zonder dat de chapati’s zouden verbranden.

Zo maak je de omeletjes
Maak de omeletjes: kluts de eieren met peper, zout en evt. een scheutje melk. Bak de groenten in een beetje olie. Denk aan ui, spinazie, geblancheerde doperwtjes, tomaat, etc. en voeg wat eimengsel toe. Zorg, dat de omeletjes net iets kleiner zijn dan de chapati. Leg een omeletje op een chapati, rol het op en serveer met wat guacamole (geprakte rijpe avocado met een beetje ui/tomaat/citroensap/ peper/zout.

NVI workshop9Zo maak je de guacamole
Snijd de avocado’s voorzichtig door en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de helften en prak met een vork fijn in een kom. Gebruik beslist geen keukenmachine! In dit geval zou het ten koste gaan van de structuur. Je wilt tenslotte geen guacamole, die meer weg heeft van babyvoer. Snipper de ui, knoflook en de tomaten heel fijn en voeg samen met het citroensap toe. Roer goed door en proef. Breng op smaak met peper en zout.


voorbeeldboekDit recept vind je ook in het wereldkookboek “Pruttelende kookpotten en klei-oventjes”, leren en werken in Centraal Afrika. Harde kaft, 20 x 20 cm, 144 pagina’s vol kleurrijke reisverhalen, prachtige foto’s en authentieke Afrikaanse recepten. ISBN-nummer: 978-94-90329-27-3, uitgeverij Emjee, Varik. Het boek is verkrijgbaar via de auteur en kost € 15,- excl. verzendkosten. Bestellen kan via e-mail naar pascale@koffersvolrecepten.nl.