Roti met kip en kousenband

HangmatNodig voor de vulling 4/5 pers.
1 kg. kipstukken
400 gr. aardappelen
400 gr. kousenband
1 grote ui
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kleine groene peper
1 eetl. gemalen komijn (djira)
1 eet. garam masala (kerrie)
1/2 bouillonblokjes (naar smaak)

Ik kan met mijn ogen dicht langs Rooprams Roti Shop fietsen in Paramaribo. Nog steeds trekt het stuur naar links en loopt het water me in de mond. Ik zwicht, wie niet? Bij binnenkomst in het altijd drukke afhaalrestaurant springen de tranen je in de ogen van de sterk gepeperde lucht met uien en knoflook. Oh, ik zie het al, de keukendeur staat op een kier. “Ja mevrouw, mét of zónder peper?” Er verschijnt een zwabberend  handje van achteren onder mijn oksel door, dat ongeduldig op de toonbank roffelt. Aha, de meneer achter mij heeft blijkbaar haast. “Zet peper!” bromt het handje. Bij thuiskomst merk ik  te laat, dat hij míjn zakje ‘roti zónder’ verwisselde voor een heerlijk ruikend, maar absoluut oneetbaar heet Hindoestaans pannenkoekje. Afblussen dan maar met soft en suiker. Zucht, waar is m’n hangmat?

Zo maak je het
Schil de de aardappels, snijd in stukken en kook gaar in ruim water met zout en een theelepel gemalen djira (komijn). Stamp 1/3 deel van de aardappels fijn en zet de rest apart. Snijd de kousenband in stukjes. Bestrooi de kipstukken met peper, zout, masala en djira. Bak ze  in de olie bruin en gaar en schep ze uit de pan. Snipper ui, knoflook en groene peper heel fijn en fruit ze in het bakvet van de kip met masala, djira en het bouillonblokje. Voeg de gesneden kousenband toe, bak 5 minuten en schep vervolgens de gestampte aardappels er bij. Roer tot een smeuïge saus en als het iets te dik is, mag er best een beetje water bij. Voeg dan de gebakken kipstukken toe, zet het deksel op de pan en stoof op een laag vuur nog ca. 10 min. Warm de laatste 5 min. de stukken aardappel mee. Proef en voeg indien nodig een extra bouillonblokje, djira of masala toe. Dien het gerecht op als de kousenbandjes nog knapperig en mooi felgroen van kleur zijn. (Als je ze te lang laat koken, worden ze lichter van kleur)

Roti pannenkoekjes (Paratha Roti) kun je natuurlijk zelf maken, maar dat is een hele klus. Bij Surinaamse winkels/toko’s zijn ze echter kant en klaar te koop in de vriezer. Je bespaart jezelf er een hoop werk mee…