Sajoer Kerrie
Nodig voor 4-6 pers:
250 gr. snijbonen
400 gr. witte kool
150 gr. doperwten
200 ml. santen
gebakken uitjes
1 mespunt zout
3 eetl. plantaardige olie
Boemboe:
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 cm. verse gember
2 gemalen kemiri-noten
1 theel. koenjit (gemalen geelwortel)
1 theel.kerrie djawa
1 eetl. gula djawa (vloeibare bruine palmsuiker)
Tijdens de Bersiap-periode zijn voedsel en medicatie schaars. Pauline is een tovenaar in de keuken en ze is er trots op, al laat ze dat niet merken. Ze weet overal wel iets van te maken, tovert met ‘niets’ uit de tuin gerechten, die lijken op de lievelingskostjes van haar kinderen: sambal goreng boontjes (Stien), sajoer menir (Tony), pepesan (Daisy), sajoer kerrie (Tine) of gehakt (Juul). Op de foto boven: Job en Tine, Bandung 1944.
Zo maak je het
Was de groenten en snijd alles in kleine stukjes. Maak in de vijzel (of in de keukenmachine) een pasta van de ui, knoflook, gember, kemiri-noten, koenjit, kerriepoeder en gula djawa. Fruit de pasta op laag vuur tot het geurt en giet daarna de santen er bij. Voeg de groenten toe. Laat de sajoer kerrie met het deksel op de pan 10 minuten pruttelen en schep regelmatig om. Voeg zout naar smaak toe.