Salsa de muchacha

MuchachaChirmole de cilantro
(salsa met koriander)

Nodig:
5 tomaten
2 rode uien
2 eetl. cilantro (verse koriander)
1 limoen, sap en rasp
4 druppels tabasco of wat gedroogde chilisnippers
zout naar smaak

“Bah”
Komt vermoedelijk van “vaya” en betekent vast en zeker zoiets als “vooruit dan maar”. Het is in El Salvador het algemene woord voor “o.k.” of een soortgelijk instemmend gebrom. Christina gebruikt het de hele dag door. Als wij ’s morgens beneden komen piepen de gebakken eitjes met spek in de pan. Als ik koffie zet en het vergeet in te schenken, krijg ik het geheel met melk en suiker glimlachend op een schoteltje geserveerd. In mijn eigen achtertuin….! Dat ik de lunch zélf wil koken vindt ze maar niets. ’s Avonds kan ze dat ook al niet doen, want dan mag ze naar huis.  Ze loopt dan hoofdschuddend “bah” terug naar het washok, haar domein. Christina wast nog steeds met de hand en heeft het niet op die witte machine met die rare knopjes. Als we elkaar beter leren kennen, snapt mijn muchacha, dat ik niet gewend ben aan bedienend personeel in huis. In Holland doen we alles zelf en de dienst in Paramaribo was van een heel ander kaliber. Christina bekent dat ze liever kookt dan poetst. Tja, wie niet? Ze helpt me graag in de keuken. Maar ze eet niet mee. Griezelend ziet ze pasta, Indische stoofschotels en couscous voorbij komen.”Bah”. Ze leert mij wat zij elke dag eet: gebakken bonen, bananen, rijst en pupusa’s met kaas. En natuurlijk chirmole de cilantro.

Zo maak je het
Dompel de tomaten een paar seconden in kokend heet water. Snijd een kruisje in de onderkant en ontvel ze. Verwijder de binnenste pitjes en het sap. Dep de helften droog en snijd ze met de hand in piepkleine stukjes, Gebruik geen keukenmachine of vijzel. Dit is een salsa cruda, waarbij de ingrediënten niet gepureerd mogen worden. Ook de rauwe ui moet heel fijn gesneden worden. De verhouding tomaat en ui moet ongeveer 2 op 1 zijn. Dus gebruik maar 1 ui, als je alleen hele grote kunt vinden. Hak de cilantro (verse koriander) fijn. Rasp en pers de limoen uit en meng het door de salsa met de tabasco, zout en cilantro. Laat minimaal 2 uur intrekken en schep voor het serveren nog even om. Lekker bij geroosterd vlees. Meestal serveert men een chirmole mét en zonder rode peper.