Sambal Goreng Boontjes

met peteh bonen, ei en kleine garnaaltjes

Nodig 4-6 pers:
Oma Stien400 g. snijbonen
2 ontvelde tomaten
4-6 gekookte en gepelde eieren
150 g. Hollandse garnaaltjes
200 ml. dikke kokosmelk

Boemboe:
1 grote ui
2 teentjes knoflook
4-5 peteh boontjes
3 gemalen kemirinoten
2 theel. suiker of 1 eetl. vloeibare gula djawa
2 theel. sambal oelek
3 plakjes laos
2 daon salam
1 mespunt zout naar smaak
1 eetl. olie om te bakken

Dit recept is van kinds af aan favoriet van oma Stien. Onvindbaar in de reguliere kookboeken. Is het de hand van haar moeder Pauline Izaak? Het gaat tenslotte om de boemboe. Mits klaargemaakt in de tjobèk is er wat mij betreft geen twijfel mogelijk. Dit gerecht was ooit de aanleiding voor mij om alle receptjes op te schrijven en te bewaren. Uiteindelijk zijn ze gebundeld tot een familiekookboek, dat uitgegeven ter gelegenheid van haar 94e verjaardag uitgegeven wordt. Haar portret zou het script kunnen zijn van een prachtige film. Het vormt niet alleen een deel van mijn eigen roots, maar van onze hele familie. Stien Zwart zit ons allemaal in het bloed. Haar verhaal wordt verteld door de tjobèk, die symbool staat voor de lijn van onze Indische voorouders: een neutrale verteller, die ruimte laat voor eigen interpretatie van de hiaten. Het is authentiek en opgetekend in de versie, zoals zij het heeft (willen) onthouden. Dat recht is je tenslotte gegund als je deze respectabele leeftijd bereikt!  

Stien BoermeesterZo maak je het
Kook en pel de eieren. Ontvel de tomaat en snijd het in blokjes. Was de snijboontjes en snijd ze in schuine stukjes. Maak in de vijzel of keukenmachine een boemboe van ui, knoflook, peteh, kemiri-noten, sambal en suiker. Fruit de boemboe op laag vuur tot het geurt en giet daarna de kokosmelk en een half kopje water er bij. Roer de salam, laos,  en snijboontjes er door en laat met deksel op de pan 10 min. pruttelen. Kook de garnaaltjes heel even mee, schep dan de eieren er door en haal de pan van het vuur af. Zet tot gebruik weg op een koele plaats. Warm het gerecht even door alvorens te serveren.

TIP: Mocht je indruk willen maken: naast Hollandse garnaaltjes kun je ook wat rauwe ongepelde gamba’s gebruiken. Bak die met peper, zout en knoflook tot ze fel oranje kleuren en voeg ze op het laatste moment toe aan het gerecht. Dat ziet er absoluut spectaculair uit: felgroene boontjes, oranje gamba’s, witte eieren…..