Sambal goreng telor

Trouwfoto PangStienNodig voor 4-6 pers: 
6 gekookte en gepelde eieren
150 g. Hollandse garnalen
200 ml. dikke santen

Boemboe:
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 theel. sambal oelek
4-5 peteh-boontjes
3 gemalen kemiri-noten
2 tomaten
1 eetl. vloeibare gula djawa
3 plakjes laos
2 daon salam
1 mespunt zout (naar smaak)
2 eetl. plantaardige olie om te bakken

Ook in dit recept is het de hand van mijn overgrootmoeder Pauline Izaak, die deze boemboe overheerlijk maakt. Mits klaargemaakt in de tjobèk is er wat mij betreft geen twijfel mogelijk. Hoe lang zou ze met eindeloos veel geduld deze boemboe tot een geurige pasta geoelekt hebben….? Uit tijdnood zet ik meestal bruut de keukenmachine op dit klusje.
Stien maakte dit gerecht graag voor Pang, haar eerste grote liefde, mijn opa. Mijn vader houdt deze traditie graag in ere.
Als de familie samen gaat koken neemt Glenn dit gerecht altijd voor zijn rekening. Dan weet hij tenminste zeker, dat het op tafel komt…!

Zo maak je het
Kook en pel de eieren. Zet weg tot gebruik. Ontvel de tomaat en snijd het in blokjes.  Maak in de vijzel (of keukenmachine) een boemboe van ui, knoflook, peteh, kemiri-noten, sambal, tomaat en suiker. Fruit de boemboe op laag vuur tot het geurt en giet er daarna de kokosmelk en een kopje water bij. Roer de salam en laos door het mengsel en laat het met deksel op de pan 10 min. pruttelen. Kook de garnaaltjes heel even mee en leg de eieren er tussen. Haal de pan van het vuur af en zet tot gebruik weg.

Lancering1TIP :We maken dit gerecht ook als ‘Sambal Goreng Tahoe’.
Glenn wisselt de eieren wel eens voor tahoe, maar dan moet hij wel de goede, verse tahoe kunnen vinden! Snijd de tahoe in driehoekjes. Frituur ze in de hete olie en laat het uitlekken op papier. Maak de boemboe als boven omschreven en schep de gefrituurde tahoe er door. Met dit recept kregen we een eervolle vermelding in het mooie kookboek  “De geur van witte rijst”, uitgebracht door Go-Tan in november 2015. Zo trots als een pauw namen we ons eigen exemplaar in ontvangst tijdens het kookboekenbal in het West-Indisch huis in Amsterdam.