Sorpresa de Cangrejo

DomingoNodig voor 4-6 pers
2 liter zout water
ca. 24-30 krabben
2 uien
2 teentjes knoflook, geplet
1 prei
2 stengels bleekselderij
10 zwarte peperkorrels
1 theel. venkelzaad
3 takjes verse tijm
1 handje peterselie
1 citroen

La Gomera: zaterdagavond, kaarsjes aan, wijntje, lekker boek en uitgestrekt op de bank. Plots wordt er op de deur gebonsd. In het donker ontwaar ik een grote bewegende juten zak, die met moeite in bedwang gehouden wordt door … nee, het is niet Sinterklaas… maar Domingo, de sympathieke doofstomme tuinman van hotel Jardin Tecina. Breed grijzend en met een hoop kabaal maakt hij duidelijk, dat hij een cadeautje brengt: zelfgevangen reuzenkrabben!
Hij opent trots de zak, waar het krioelt van de zwarte monsters. O.K. eh…..“Biertje?” De hond snuffelt kwispelend aan dit veelbelovende gevaarte. Caramba, als die zak scheurt, weet ik niet waar ik het zoeken moet! Gelukkig snapt Domingo mijn dilemma: hij is al op weg naar de keuken, waar hij zijn kookkunsten aanbiedt. Als het over eten gaat blijkt zelfs Spaanse gebarentaal universeel.

Zo maak je het
Breng de pan water aan de kook. Prik de krabben één voor één aan een vleesvork en dood ze snel in het kokende water. Exemplaren tot 500 g. moeten minstens 15 min. sudderen. Leg op een schaal en kook op deze manier alle krabben. Snijd de groenten grof. Voeg dan de overige ingrediënten toe en kook de bouillon in tot ca. ¾  liter. Laat afkoelen en verdeel de bouillon over een ijsblokjesvorm. Bewaar tot gebruik in de vriezer.

SopaCangrejoSchaar je vrienden om de tafel en presenteer de krabbenberg op een mooi dienblad met groene salade, citroen en kleine vorkjes. Succes!!!! Draai eerst de poten en scharen er af, kraak ze open en pulk het witte krabvlees er uit. Leg het lijfje op de rugschaal en breek het buikschild er af. Leg het bruine vlees opzij. Verwijder de grijze kieuwen, want die zijn niet eetbaar. Snijd het lijfje doormidden en haal het vlees er uit. Dit vereist wat geduld! Om de moed niet te verliezen kun je misschien alvast wat brood met mojo of kruidenboter op tafel zetten. Of maak krabmayonaise van het bruine vlees: maal het in een keukenmachine met een beetje mayonaise, versgemalen peper, zout en een snufje kerrie.