Pittig gekruid vlees met ananas en garnituur
Nodig 4-6 pers:
600 g. magere hamlappen
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 of 2 rode pepertjes (naar smaak)
1 rode paprika
5 dikke plakken verse ananas
200 ml. witte wijnazijn
1 eetl. gemalen komijn
1 eetl. pimentón (gerookte paprikapoeder) of
1 eetl. rode paprikapoeder
1 theel. gemalen kruidnagel
1 handje verse koriander
1 limoen, in partjes gesneden
1 mespunt zout
Op het eerste gezicht een gewoon broodje shoarma… tot je het probeert. Ga gewoon zitten op een gammel stoeltje ergens op de stoep van een rommelige straathoek. Het pittig gekruide vlees wordt gegrild aan het spit, net als shoarma, maar daar houdt de vergelijking dan ook direct op. Je krijgt het geserveerd op mini-tortilla’s met een garnituur van ananas, verse koriander, partjes limoen en scherpe groene salsa.
Zo maak je het
Haal de zaadjes uit het rode pepertje. Snijd de paprika, het pepertje en de knoflook in stukjes. Wrijf er in de vijzel een dikke pasta van en voeg de komijn, pimentón of paprikapoeder, kruidnagel, azijn en zout toe. Een moderne staafmixer gebruiken kan natuurlijk ook! Verwarm een paar minuten in een pan met een dikke bodem. Als het goed is, dikt de pasta dan lekker in, maar pas op voor aanbranden. De pimentón geeft het al een rokerig smaakje. Laat de pasta afkoelen en snijd intussen het vlees in dunne reepjes. Marineer het vlees een paar uur met de mole op een koele plaats.
Snijd de ui in dunne ringen, doe ze in een schaaltje en giet er water met een flinke schep zout op. Na een paar uur is de scherpte van de uien verdwenen en worden ze heerlijk zoet zonder hun knapperigheid te verliezen. Schil de ananas en snijd ca;. 5 dikke plakken tot kleine stukjes. Laat het vlees het laatste uurtje buiten de koelkast even op kamertemperatuur komen. Bak het dan in de olie op hoog vuur. Zodra de vleesreepjes bruin en krokant zijn, mag de ananas er pas bij. Schep het geheel nog een paar minuutjes om in de wok. Garneer met de geweekte uiringen, limoenpartjes en een handje fijngehakte korianderblaadjes. Lekker op kleine maïstortilla’s.