Nodig voor 4-6 pers:
1 kg kipdelen
2 grote uien
4 tenen knoflook, fijngehakt
½ chilipepertje
1 theel. komijnzaadjes
½ theel. gemalen kurkuma
1 plukje saffraan
1 cm. verse gember
150 gram groene olijven
2 ingelegde citroenen
3 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 citroen, sap en rasp
2 dl. kippenbouillon
2 handen verse peterselie en koriander
zeezout en vers gemalen peper naar smaak
Overal in de stad en op de markt pruttelen rond lunchtijd de kleine tajines op geïmproviseerde gaarkeukentjes. Alleen de lucht al van dit kipje doet je watertanden….. Je moet alleen niet zien hoe ze bruut gewogen en geslacht worden in de middeleeuwse kippensouk. Je zou er prompt vegetarisch van worden. De ingelegde citroen is de bijzondere smaakmaker van deze authentieke Marokkaanse stoofpot. Serveer met brood en een frisse salade. Als dit kipje je diner gaat worden, geef er dan couscous, rijst, bulgur of een kleine pastasoort bij. In Marokko zag ik hele families rondom een gammel tafeltje zitten, waar de heerlijk ruikende tajine fier in het midden stond. Ze vielen gezamenlijk aan op de kip en doopten stukjes brood in de jus.
Zo maak je het
Verwarm de oven op 180*C. Stamp de komijnzaadjes fijn in de vijzel. Week de saffraandraadjes in 2 eetlepels water. Rasp de citroen en pers hem uit. Wrijf de kip in met zout, peper, komijn en kurkuma. Hak ui, knoflook, pepertje en gember heel fijn. Fruit het zacht in een beetje olijfolie. Braad de kip even bruin en leg hem in de tajine. Schik de sjalotjes, bleekselderij en olijven rondom de kip. Snijd de helft van de ingelegde citroen in partjes en leg die op de kipstukken. Hak de andere helft fijn. Giet met de bouillon, citroenrasp en -sap, saffraan en 1 handje verse peterselie / koriander over de kip. Zet het deksel er op en laat in de oven ca. 45 min. zachtjes gaar stoven. Haal het deksel van de tajine en laat nog 15 min. wat vocht verdampen. Strooi de andere helft van de gehakte verse kruiden over het gerecht. Dien op in de tajine.
Houd mij op de hoogte van nieuwe recepten!
Ok, we hebben je ingeschreven voor de nieuwsbrief. Deze verschijnt ca. eens in de 2 maanden en staat boordevol met recepten en verhalen.