en andere recepten met vleesvervangers
Nodig:
1 grote plak tempeh
1 grote ui
2 eetl. vloeibare gula djawa (bruine palmsuiker)
2 theel. sambal
2 teentjes knoflook
2 eetl. ketjap manis
3 plakjes verse laos (galanga)
2 blaadjes salam (Indische laurier)
3 blaadjes djeroek poeroet (citroenblad)
½ dl zonnebloemolie
Tempeh is een koek, gemaakt van sojabonen en bevat veel vitaminen B en mineralen. Het is vetarm en vrij van cholesterol, net als tahu. Heel gezond, dus! Het is verkrijgbaar in de toko en in een goed gesorteerde supermarkt. Dit gerecht is zoet en een beetje kleverig door de bruine suiker. Voeg het toe aan je rijsttafel voor een gezelschap met kinderen: succes verzekerd! (Op de foto rechts boven: Glenn en Frans, 1951)
Zo maak je het
Snijd de tempeh in reepjes. Verhit een flinke laag olie in een wok of wadjan en frituur de reepjes tempeh. Laat het uitlekken op keukenpapier. Giet het merendeel van de olie af en laat een klein beetje in de pan. Snipper de uien en knoflook heel fijn en bak tot het gaat geuren. Voeg dan de gula djawa, ketjap, laos, salam en djeroek poeroet toe en schep goed om tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Zet het vuur laag en voeg de tempeh toe. Meng de tempeh gedurende 10 minuten onder voortdurend omscheppen. In een afgesloten pot op een koele en droge plaats blijft het circa 2 weken houdbaar.
500 gr. tahu
2 eieren
4 eetl. ketjap manis
1 theel. pindakaas
1 eetl. vloeibare gula djawa (bruine palmsuiker)
½ theel. sambal oelek
gebakken knoflook (om te garneren)
gebakken uitjes (om te garneren)
“Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Kind, ik had vroeger zo vaak visite in het weekend. Er moest altijd voldoende eten zijn en zó breed hadden we het niet. Dit is een typisch voorbeeld van een goedkoop, gezond en lekker gerecht. Je neef Rico was er gek op. Hij maakte het graag. Die gebakken knoflook heb ik er zelf bij bedacht, echt iets van mijn hand. Probeer maar !” (Op de foto links boven Stien en Glenn, 1948)
Zo maak je het
Snijd de tahu in driehoekjes. Klop de eieren los. Verwarm een bodempje plantaardige olie in de wok. Haal de driehoekjes door het ei en frituur ze lichtbruin. Laat het uitlekken op keukenpapier. Maak een sausje van de ketjap, pindakaas, gula djawa en sambal oelek. Schep om met de tahu en bestrooi met knoflook en uitjes.
Oblok-Oblok
Nodig: Boemboe:
250 gram tempé 1 theel. sambal oelek
250 gram tahu 1 mespunt trassi
2 uien 4 kemiri-noten
4 teentjes knoflook 4 plakjes verse laos (galanga)
50 gram peteh bonen 10 theelepels koenjit (gemalen geelwortel)
50 gram santencrème 1 mespunt djinten (gemalen komijn)
250 ml. bouillon 1 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
250 gram kleine Hollandse garnaaltjes 1 theel. vloeibare gula djawa (bruine palmsuiker)
1 theel. asam (tamarindepasta)
Zo maak je het
Snijd de tahu en tempeh in blokjes van ca.1,5 cm. Bak de blokjes in een bodempje plantaardige olie en zet het apart. Maal de boemboe in een vijzel of keukenmachine tot een pasta: sambal, trassi, kemiri-noten, laos, ketoembar, djinten, koenjit, suiker, peper en tamarinde. Snipper ui en knoflook fijn. Fruit ze in de olie lichtbruin en voeg de boemboe toe. Zodra het mengsel gaat geuren kun je de kippenbouillon en kokoscrème er bij doen. Roer goed door en laat 5 min. sudderen. Meng de peteh-bonen en de kleine garnaaltjes er door en voeg vlak voor het opdienen de tahu en tempé toe.