Hip fusiongerecht in Arabisch jasje
Nodig voor ca. 6 pers.
225 gr. quinoa
5 dl. kruidenbouillon
1 grote ui, gesnipperd
2 teentje knoflook, fijn gehakt
1 eetl. Turkse baharat of Marokkaanse ras al-hanout
½ theel. gemalen korianderzaad
1 rode paprika
1 courgette
1 aubergine
2 eetl. rozijnen of goji-bessen
1 bos verse peterselie
1/2 bos verse koriander
1 citroen
2 eetl. gembersiroop
zeezout en versgemalen peper naar smaak
1 granaatappel
Quinoa komt oorspronkelijk uit Peru. Meer dan 5000 jaar geleden gebruikten de Inca’s dit graan als basisvoedsel. Het is licht verteerbaar en bevat veel vitamine B, eiwitten, koolhydraten en vezels. Ook maïs is een voedzame, glutenvrije en veelzijdige graansoort uit de nieuwe wereld. De Spaanse veroveraars in de Andes verboden destijds de teelt van quinoa, omdat het de Inca’s te sterk maakte. Ze liepen er enorme afstanden op. Uiteraard brachten de Conquistadores het terug over zee, waar het in de Noord-Afrikaanse kookpotten verdween. Vandaag de dag zoeken we naar authentiek, gezond en slank voedsel. Ineens duikt Quinoa weer op als een hip fusiongerecht. Ik heb er een Arabische touch aan gegeven. Uiteraard kun je dit vegetarische gerecht ook maken met bulgur, parelpasta* of tarly.Varieer naar hartenlust met de groenten en gebruik gewoon wat je toevallig hebt liggen!
Snijd paprika, courgette en aubergine in blokjes.Verhit een beetje olijfolie, fruit ui, knoflook, korianderzaad en baharat/ras-el-hanout tot de ui zacht is. Schep de quinoa kort om tot de korrels glazig worden. Voeg dan de kruidenbouillon toe. Laat aan de kook komen en 5 min. zachtjes pruttelen. Bak in de tussentijd in een andere pan de groentenblokjes zacht. Roer ze daarna met de rozijnen/goji-bessen door de quinoa. Laat nog even pruttelen tot je de quinoa lichter ziet worden. Hak de peterselie en koriander fijn. Roer de verse kruiden, citroensap, gembersiroop en olijfolie door het gerecht en breng op smaak met peper en zeezout.
Garneer met extra peterselie en koriander. Eventueel kun je er de pitjes van een granaatappel doorheen scheppen voor de frisse rode kleur. Dien op als hoofdgerecht, bijgerecht (bij lamsvlees, vis en kip) of als lunch met dikke yoghurt.
*Parelpasta is een kleine pastasoort en vind je bij Turkse winkels onder de naam Kuskus.