Vistajine met chermoula

Nodig voor 4 personen
Essaouira800 g. visfilet of 4 hele vissen, schoongemaakt en vel verwijderd
3 eetl. chermoula
1 ui, in ringen
1 teentje knoflook, fijngehakt
4 stengels bleekselderij, in stukjes
200 g. aardappelen, in plakjes
2 tomaten, in plakjes
20 groene olijven
1 citroen, sap en rasp
1 ingemaakte citroen, in plakjes
1 flinke handje verse peterselie, gehakt
versgemalen peper en zeezout naar smaak
2 eetl. olijfolie

Kruidenmengsel “chermoula”
Stamp de volgende ingrediënten in een vijzel tot een smeuïge pastä: 5 eetl. peterselie en koriander, 4 teentjes, 1 citroen (sap en rasp), 1  eetl. ketoembar, ½ eetl. paprikapoeder, 1 theel. komijn, 1 theel. gemberpoeder, ½ theel. kurkuma of saffraan, versgemalen peper en zeezout  naar smaak, 6-8 eetl. olijfolie

Essaouira1Essaouira was al in de middeleeuwen een levendige handelsplaats, nog voordat de Islamitische Arabieren westwaarts trokken en nieuwe specerijen introduceerden. In de 17e eeuw stichtten de Portugezen factorijen aan de Afrikaanse westkust, versterkten het fort en noemden het Mogador. Het trok ook vele Joodse kooplieden aan, die zich binnen de muren vestigden. De Portugezen importeerden pepers, paprika’s, aardappels, maïs etc. uit Amerika, die via Essaouira als eerste Marokko binnenkwamen. Nog steeds kun je er heerlijk eten, vooral bij de vissersafslag.

Zo maak je het
Smeer de vissen in met 1 eetlepel chermoula en marineer ze minimaal een uur. Zet de tajine op het vuur en fruit ui, knoflook en 1 eetl. chermoula zacht. Verdeel de bleekselderij over de gefruite ui, leg de plakjes aardappel er over en bestrooi met citroenrasp, zout, peper, wat plakjes ingemaakte citroen en een paar olijven. Bedek de aardappel met de plakjes tomaat, giet daar de citroensap overheen en bestrooi met de helft van de peterselie. Vermeng 1 eetl. chermoula met 3 eetl. water en schenk het over de tajine. Voeg de rest van de olijven en ingemaakte citroenen toe, zet het deksel op de tajine en laat 15 min. pruttelen. Leg de gemarineerde vis op de groenten, zet het deksel weer terug en laat nog 15 min. koken. Schep er af en toe wat kookvocht over en controleer dan tegelijkertijd of de vis bijna gaar is. Serveer de vistajine met brood en salade.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *