Pompoensoep met sinaasappel

Nodig voor 8-10 pers
Schapekoppen2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
½ Spaans pepertje, in reepjes
1 theel. korianderzaad
1 theel. komijnzaad
½ theel. sesamzaad
2 cm. gemberwortel
10 trostomaten, ontveld, zonder zaadjes
1 grote pompoen, in blokjes
5 dl. groentebouillon
2 eetl. balsamico azijn
4 sinaasappels, sap en rasp
2 eetl. verse koriander, gehakt
3 eetl. olijfolie

Op het Jemaa el Fna plein in Marrakech is het na zonsondergang een heerlijke chaos. Kraampjes met sudderende tajines, in de zon gedroogde vis, BBQ en gekookte schapenkoppen vechten om klandizie. We struinen wat rond, laten ons betoveren door de sprookjesachtige sfeer op het plein, slepen de kleine Lisa ternauwernood weg van rondkrioelende cobra’s en voorkomen nog net, dat ze een onguur kunstgebitje uitprobeert bij de gerimpelde, tandenloze orthodontist.  Vandaag schuiven we aan bij de soepsjeik. Hij ziet er op toe dat het zijn watertandende gasten aan niets ontbreekt en schenkt muntthee van het huis. Prijst Allah, dat we glunderend een kop heerlijk geurende soep uit een enorme kookpot kiezen en met smaak verorberen. Het is nog geen etenstijd, maar de charme van de restaurateurs is onweerstaanbaar. We gaan al lang niet meer af op de prijzen en de luchtjes, maar kiezen voor de meest sympathieke verkooppraatjes!
De frisse sinaasappelsoep bleek een gelukkige keuze. En nu maar hopen, dat het niet aangelengd was met authentiek kraanwater… 

Zo maak je het
Djemaa el FnaVerhit de olijfolie in een soeppan met dikke bodem en fruit ui, knoflook, peper en gember op een laag vuurtje. Stamp de specerijen fijn in een vijzel en bak ze mee. Snijd de tomaten en pompoen in blokjes en voeg ze na 3 min. toe. Blus af met de bouillon en balsamico azijn. Laat ca. 20 min. zachtjes pruttelen. Boen in de tussentijd een van de sinaasappels goed schoon en rasp die voor  de garnering. Pers de sinaasappels uit. Hak de koriander fijn.  Pureer de soep en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Giet  dan pas het sinaasappelsap bij de soep, voeg wat ijsblokjes toe en bewaar tot gebruik in koelkast. Dien de soep koud op in kleine glaasjes op een mooie zilveren schaal. Garneer met sinaasappelrasp en korianderblaadjes.