Zalm in exotische mango/dragonsaus

BarkjesNodig voor 4 pers:
4 moten zalm van ca. 150 g
2 teentjes knoflook, fijngehakt
4 eetl. citroensap
2 eetl. verse dragon, fijngehakt
versgemalen peper en zout, naar smaak

Mango/dragonsaus
1 rijpe mango, in stukjes
1 tomaat, in stukjes
1/2 rood pepertje
1/2 ui, gesnipperd
1 dl. visbouillon of 1/2 theel. Aziatische vissaus
2 eetl. gemberbier (of gembersiroop)
versgemalen peper en zout, naar smaak

Ik struinde vaak langs de barkjes en over de lokale markt in Willemstad, op zoek naar nieuwe smaken met gewone lokale producten. Zalm is er op de Antillen in overvloed. Mango en gember ook. Ik ben stapelgek op alle drie en met Chinese sojasaus zou ik het misschien nog logisch hebben gevonden. Maar deze combinatie met Mediterrane dragon heeft me echt verrast. Het is pittig en zoet. Tegelijkertijd vormt het een mooie balans met de overheersende smaak van zalm. Als je geen verse dragon hebt, gebruik dan wat minder, want gedroogde dragon is iets sterker van smaak. In de tropen maakte ik mijn gemberbier altijd zelf en had standaard een fles van dat sterke spul in de koelkast. Maar je kunt ook gewoon kant-en-klare gembersiroop kopen. Dat is zoeter, minder sterk van smaak en bevat geen limoen, kruidnagel of laurieraroma.

Zo maak je het
Dominica vissersMaak een marinade van citroensap, knoflook, dragon, peper en zout.  Laat de vis hier een paar uur in marineren. Maal de mango, tomaat, ui en peper fijn in een keukenmachine. Voeg gembersiroop en visbouillon toe (of Aziatische vissaus met 1 eetl. water). Laat de zalmmoten goed uitlekken en bak ze aan elke kant 2 minuten net niet gaar. Haal ze even uit de pan. Giet de saus en de rest  van de marinade in de pan, schraap de aanbaksels los en roer die er door. Doe de zalmmoten terug in de pan, dek af, zet het vuur laag en laat nog een paar minuten  sudderen tot de zalm gaar is. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Garneer met gehakte, verse dragon. Serveer met witte rijst.