Zoete aardappel / pompoensoep met gember en kokosmelk

Nodig voor 4-6 personen

600 ml. water Koffersvolrecepten
1 ui
4 teentjes knoflook
2 flinke zoete aardappels
1 kleine flespompoen (of 3 winterwortels)
1 theel. sambal oelek
4 cm. gember, in plakjes gesneden
5 cm. laos (galanga), in plakjes gesneden
2 serehstengels, gehalveerd en opengesneden
7 djeroek poeroet
1 theel. tamarindepasta
1 groentebouillonblokje
1 eetl. Thaise vissaus of trassi
1 limoen (sap en rasp)
1 blik kokosmelk (400 ml.)
1/2 bosje koriander

Dit fluweelzachte soepje is comfort food van de bovenste plank. Je kunt er een maaltijdsoep van maken door de soep wat dikker te maken met bv. linzen. Of er een kommetje rijst bij te serveren. Wie van ‘pedis’  houdt, kan er best een extra schepje sambal doorheen roeren. Uiteraard geef ik je de originele versie met verse kruiden en specerijen. Maar ook een snelle versie (met een ingekochte boemboe)

Zo maak je het
Snijd de zoete aardappel en pompoen (of wortel) in stukjes. Snijd de uit en knoflook fijn. Zet 600 ml. water op met ui, knoflook, gember, laos, sereh, djeroek poeroet, sambal, tamarindepasta, zoete aardappel en pompoen. Breng de soep aan de kook en zet het vuur laag. Laat de soep minimaal 20 minuten pruttelen, zodat de smaken goed intrekken. Verwijder de serehstengels, djeroek poeroet, laos en gember. Pureer de soep met een staafmixer en voeg daarna de kokosmelk, vissaus, limoensap en verse koriander toe. Roer goed door. Serveer de soep in kleine kommetjes. Garneer met korianderblaadjes en evt. een klein scheutje dikke kokosmelk.

Snelle versie

600 ml. water verre oosten 4
1 ui
4 teentjes knoflook
2 flinke zoete aardappels
1 kleine flespompoen (of 3 winterwortels)
1 theel. sambal oelek
4 cm. gember, in plakjes gesneden
1 groentebouillonblokje
1 zakje Thaise kruidenpasta Thom Kha Kai of Thom Yam
1 limoen (sap en rasp)
1 blik kokosmelk (400 ml.)
1/2 bosje koriander

Zo maak je het
Snijd de zoete aardappel en pompoen (of wortel) in stukjes. Snijd de uit en knoflook fijn. Zet 600 ml. water op met ui, knoflook, gember, sambal, zoete aardappel en pompoen (of wortel). Breng de soep aan de kook en zet het vuur laag. Voeg een zakje Thaise kruidenmix Thom Kha Kai of Thom Yam toe. Laat de soep minimaal 20 minuten pruttelen, zodat de smaken goed intrekken. Verwijder de gember. Pureer de soep met een staafmixer en voeg daarna de kokosmelk, limoensap en verse koriander toe. Roer goed door. Serveer de soep in kleine kommetjes. Garneer met korianderblaadjes en evt. een klein extra scheutje dikke kokosmelk.