Zoete bananencake

Nodig voor ca. 6-10 personen Vriendschap
1 pak cake mix “Fijne cake”
3 rijpe bananen
3 eieren
150 gram roomboter
60 ml. dikke santen (kokosmelk)
3 eetlepels geraspte kokos
1 theelepel kaneel
1 mespunt zout
4 zakjes vanillesuiker
1 eetlepel citroensap
80 gram gehakte walnoten

Dit recept  bedacht ik voor de ‘students for Uganda’, die na ruim 2 weken vrijwilligerswerk op het project Lwengo misschien zelf aan de slag gaan in de keuken. Mét aanrecht, oven en keukenmachines. Weemoedig terugkijkend op de tijd, dat uien, worteltjes, kool en sperziebonen met de hand gesneden werden, zittend op een krukje in het cementstof. Waar Thijs leerde, hoe je een kip in delen hakt, Dewi chapati’s bakte, Cynthia een berg aardappels schilde, Mike de matoke met bananenblad bedekte en niemand zijn hand omdraaide voor het maken van een paar kleioventjes.
Teamwork verbroedert tot vriendschap….

MatoketransportZo maak je het
Verwarm je oven voor op 175 graden of gasovenstand 2. Pureer 2 bananen. Hak de walnoten grof. Doe de boter in een kommetje en smelt het in de magnetron. Meng in een grote kom de cake mix, boter, vanillesuiker, eieren, kokosmelk, geraspte kokos, zout en kaneel volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer de gepureerde banaan en 60 gram gehakte walnoten door het beslag. Houd de andere 20 gram achter voor garnering. Snijd de andere banaan in plakjes en besprenkel met citroensap. Vet de cakevorm in. Doe eerste de helft van het cakebeslag in de vorm. Verdeel daar de banaanplakjes over. Voeg de rest van het cakebeslag toe. Schuif de cake in de voorverwarmde oven en bak in ca. 75 minuten gaar. Laat de cake in de vorm tenminste een half uur afkoelen. Snijd de cake in dikke plakken. Bestrooi met de achtergehouden walnoten en geraspte kokos. Serveer de cake op een grote schaal.


voorbeeldboekDit recept vind je ook in het wereldkookboek “Pruttelende kookpotten en klei-oventjes”, leren en werken in Centraal Afrika. Harde kaft, 20 x 20 cm, 144 pagina’s vol kleurrijke reisverhalen, prachtige foto’s en authentieke Afrikaanse recepten. ISBN-nummer: 978-94-90329-27-3, uitgeverij Emjee, Varik. het boek is verkrijgbaar via de auteur en kost € 15,- excl. verzendkosten. Bestellen kan via e-mail pascale@koffersvolrecepten.nl.